Je bekijkt nu Seizoenstafel zomer

Seizoenstafel zomer

Het is nog zomervakantie, maar je bent vast al aan het nadenken over de inrichting van het klaslokaal. Misschien ga je wel aan de slag met hoekenwerk en richt je een taal-, reken en/of leeshoek in. Wat ook eigenlijk niet mag ontbreken is een speeltafel die je steeds aanpast aan het thema of seizoen. In deze blog vertel ik je er graag meer over en deel ik foto’s van mijn seizoenstafel bij het thema zomer.

Deze blog is geschreven in samenwerking met houtspel.

Seizoenstafel zomer

Inmiddels sta ik niet meer voor de klas, maar ook thuis vind ik het belangrijk om samen met mijn peuter de seizoenen echt te beleven. Dit doen we door veel te fietsen en te wandelen in de natuur. We nemen natuurschatten mee naar huis, lezen boeken die passen bij het thema zomer en ik laat haar momenteel spelen met mijn zelfgemaakte ‘zomerhuis’.

In de klas gebruikte ik altijd een klein tafeltje, maar thuis leg ik de spullen op de tv kast, dat kan ook prima. Voor deze seizoenstafel heb ik een soort speelhuis van karton gemaakt. Zelf ben ik dol op houten speelgoed, dit heb ik dan ook toegevoegd zodat ze echt verhalen kan uitspelen.

Mijn dochter is bijna twee jaar, dus het is nu nog vooral varen met de bootjes, lopen over de brug en glijden van de glijbaan, maar dit zal zich naarmate ze ouder wordt zich vast verder uitbreiden.

Kartonnen zomerhuis

Voor de basis heb ik een kartonnen huis gemaakt. Dit is trouwens veel makkelijker dan het lijkt. Het enige wat je nodig hebt is karton. Ik heb een grote ondergrond en twee kleine ondergronden uit een kartonnen doos geknipt. De ‘pilaren’ zijn een lege cadeaupapier rol, maar je zou ook keukenrollen kunnen gebruiken. Van het laatste stukje heb ik een schommel gemaakt. Ook het trapje, dak en glijbaan heb ik van karton gemaakt. Op Pinterest vind je genoeg inspiratie.

Met kleine boomschijfjes heb ik een wenteltrap gemaakt. Ik wilde dat het echt stevig zou worden, dus ik heb alles vastgeplakt met een lijmpistool. Belangrijk is om het lijmpistool eerst goed heet te laten worden, anders laat het karton toch weer los.

Houten speelgoed

Wat heb ik verder voor de inrichting gebruikt? Ik heb van de webshop Houtspel allerlei leuke spulletjes gehad, maar ik had ook nog zelf van alles liggen. Ik heb het zoveel mogelijk gelinkt, zodat je het eventueel ook zelf kunt bestellen.

Je kunt natuurlijk ook nog natuurschatten als bladeren en schelpen toevoegen. Ik vind het juist leuk als een speeltafel ‘groeit’. Het hoeft niet gelijk perfect te zijn. Mijn dochter is nog te klein, maar oudere kinderen zou ik zeker ook nog meer bij de inrichting betrekken. Je kunt het nog verder aankleden met bijvoorbeeld een achterwand of posters. Kinderen kunnen dit eventueel zelf schilderen.

En als het langzaamaan herfst wordt dan kun je het huis gewoon weer veranderen in een herfsthuis. Door bijvoorbeeld meer bladeren, takken, boomschijfjes en herfstproducten toe te voegen.

Hoekenwerk

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan voor een eigen speeltafel. Laat het me zeker weten als je er ook mee aan de slag gaat!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie