Je bekijkt nu Help! Wat geef ik mijn kind cadeau?

Help! Wat geef ik mijn kind cadeau?

Wanneer we een cadeau voor kinderen kopen dan denken we vaak wel te weten wat geschikt is. We kopen wat we zelf leuk vinden of waarvan wij denken dat de kinderen het leuk vinden. Het is goed om eens stil te staan bij wat voor speelgoed er al is en hoe je dit nog kunt aanvullen.

Marianne de Valck van het Adviesbureau Spelen en Speelgoed heeft de schijf van vijf bedacht. Dit kan je helpen bij het uitkiezen van een geschikt cadeau.

De schijf van vijf voor speelgoed
Er zijn vijf soorten spel en speelgoed: creatief, constructief, cognitief, sociaal en motorisch. Deze soorten zijn zowel voor jongens als meiden van belang. Door deze schijf aan te houden zorg je voor afwisselend speelgoed.

Creatief spel
Het gaat hierbij vooral om het proces of de ervaring en niet zozeer om het eindresultaat. Denk aan kleien, kleuren of muziek maken. Probeer af te wisselen in het materiaal dat je aanbiedt, denk aan verf, krijt, potloden, bijenwas, zand, brooddeeg of ecoline.

Breng ook een variatie aan in de knutselactiviteiten, niet alleen werkjes op het platte vlak maken maar ook ruimtelijke knutsels. Daarnaast kunnen jongens net zo goed knutselen als meisjes.

  • Modelleerklei Hema €9,-
  • Emmer met krijtjes Hema €2,-
  • Zak met kosteloze materialen (denk aan kurken, wc-rolletjes, rietjes, stof, vilt en cayannedraad)

Help! Wat geef ik mijn kind cadeau

Constructief spel
Het gaat hierbij om het maken van constructies met bijvoorbeeld blokken of het maken van een puzzel. Hiermee worden diverse vaardigheden geoefend, denk aan het probleemoplossend vermogen of iets maken volgens plan. Bij dit spel wordt een prestatie geleverd, er wordt iets gemaakt.

Cognitief spel
Het gaat hierbij om speelgoed dat gericht is op leren, kennen, denken en spelen met verstand. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van informatieve boeken, het spelen van leerspelletjes of het ontdekken met ontdekdozen.

Sociaal spel
Het gaat hierbij om spel waarbij kinderen leren samenspelen. Door dit te stimuleren leren ze omgaan met regels en het rekening houden met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan rollenspel of gezelschapsspelletjes.

Motorisch spel
Hierbij gaat het om speelgoed met aandacht voor het bewegen. Dit kan zowel gericht zijn op de fijne als op de grove motoriek. Je kunt hierbij denken aan buitenspeelgoed, maar ook aan het rijgen van kralen of borduren.

Andere tips

  • Ik vind bij speelgoed dat het vooral om de kwaliteit gaat. Kies liever voor een paar echt mooie cadeaus, dan voor kleine prulletjes die snel kapot gaan.
  • Je hoeft niet alleen speelgoed als cadeau te geven. Je kunt ook nuttige dingen, als een pyjama of tandenborstel geven. Lees ook eens mijn blog over niet-speelgoed cadeaus.
  • Geef ook eens een boek cadeau of laat ze zelf een boek in de boekwinkel uitkiezen.

Help! Wat geef ik mijn kind cadeau?

 

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie