Je bekijkt nu Een leen- en leescafé in de klas

Een leen- en leescafé in de klas

Begin groep 3 komen de meeste kinderen vol enthousiasme binnen om te starten met het leren lezen. Wil je dit koppelen aan het thematisch werken dan kom je misschien uit op het maken van een bibliotheek of boekenwinkel in de klas, maar het is ook heel leuk om een leen- en leescafé te maken. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Leen- en leescafé

In de JSW (april 2015) las ik een ontzettend leuk artikel. Samengevat laat juf Willeke na de zomervakantie foto’s van haar vakantie in Frankrijk zien. Op de foto’s zie je haar voor een bijzonder pand staan, een kopje thee drinken en een boek lezen.

In het verdere gesprek wordt duidelijk dat het om een leescafé gaat. Juf Willeke stelt voor om in de nog lege themahoek ook een leescafé te maken. De kinderen zijn dolenthousiast.

Wat zo bijzonder is, is dat je de leeshoek aan het spel koppelt. In het leescafé kunnen de kinderen een warm drankje drinken en tegelijkertijd een boek lezen. Je kunt deze hoek dan weer koppelen aan de huishoek, toch super leuk!

Maar je kunt de kinderen ook boeken laten lenen die ze tijdens het leesmoment kunnen lezen.

In de klas van juf Willeke was het leescafé zo’n groot succes, dat hij het hele jaar open bleef!

Ik vond het zo’n leuk idee, dat ik er een themahoekpakket bij heb gemaakt. Een andere juf Linda (@juflindaonderbouw) heeft op haar Instagram ervaringen met het leen- en leescafé gedeeld.

Wat heb je nodig voor het leen- en leescafé?

Je kunt de ruimte waar normaal de boekenkast en/of leeshoek staat gebruiken. Op de foto zie je een handig rek wat je voor meerdere thema’s kan gebruiken. Hierin staan bakken met boeken. Door ze met de kaft naar voren te zetten kunnen de kinderen snel inschatten of ze het boek willen lezen.

Begin groep 3 zijn de kinderen aan het oefenen met de klanken en letters. Deze heeft juf Linda in de vakjeskast gelegd. Vooraf heeft ze naar de doelen in de methode gekeken.

De letters die nu in de vakjeskast liggen moeten de groep 3 kinderen na twee thema’s van Lijn 3 beheersen. In het leescafé kunnen de kinderen hier woordjes mee maken.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen kunnen letters of boeken lenen aan de balie en in het leescafé een kopje thee drinken, woordjes maken en lezen. In het themahoek pakket vind je allerlei materialen die je hierbij kunt gebruiken. Denk aan:

 • naambord + slinger
 • openingstijden
 • labels
 • menukaart
 • banner
 • boeken uitleenlijst
 • stempelkaarten
 • posters met quotes rondom lezen
 • rollenkaarten
 • spreekwolken om op boeken te plakken
 • boekenleggers
 • alfabetslinger

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Hopelijk heb je inspiratie opgedaan! Ik vind het heel leuk om te horen als je ook een leescafé in de klas gaat maken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Ariëtte

  Een praktisch vraagje: hoe doe je dat met het serveren van de drankjes? Laat je kinderen aan de slag gaan met bijv. een waterkoker? Dat lijkt me namelijk een beetje gevaarlijk. Heeft iemand hier ervaring mee?

 2. Meester Thomas

  In de hal van onze school in de gang van groep 1/2/3 hebben we een leescafé. De barista’s zorgen voor koffie/thee met iets lekkers.
  In het leescafé zijn allerlei boeken te vinden. Momenteel staat het leescafé in het teken van de Kinderboekenweek, maar na de herfstvakantie zal het thema herfst centraal staan. Op een lijst bij de kassa worden de boeken geschreven die geleend worden en ook de spaarkaarten worden bijgehouden voor een gratis kopje koffie of thee. Natuurlijk moet er ook betaald worden bij de kassa voor de drankjes en het lenen van de boeken. Ondertussen gaat ook nog de telefoon voor de klanten die telefonisch een bestelling willen doorgeven.
  Geweldig hoeveel vaardigheden er in de hoek voorbijkomen die ontstaan door spel. Het pakket is heel fijn om het leescafé aan te kleden met leuke posters en slingers. Ook zitten er kaartjes bij waar soorten boeken op staan, een lijst om de boeken op te schrijven voor het lenen, spaarkaarten, openingstijden en een prijslijst voor de koffie/thee etc. Het is een heel bruikbaar en compleet pakket.

  Meester Thomas
  Instagram: meester.thomas

Geef een reactie