Je bekijkt nu Spelen met boomschorsblokken

Spelen met boomschorsblokken

Ik vind het ontzettend leuk om thema’s op een andere manier te belichten. In groep 3 werken we met de methode Lijn 3 en vanaf deze week werken we over het thema ‘De boom’. Aangezien we een combinatiegroep 2/3 hebben, willen we dit aan de herfst koppelen.

Ik weet het… misschien wat aan de vroege kant, maar de overgang van zomer naar herfst zorgt ook voor genoeg lesstof. Wanneer je denkt vanuit het thema ‘de boom’ kom je toch weer op hele andere activiteiten.

Zo heb ik al een speeltafel rondom een boswachtersfamilie gemaakt. Maar als ik aan bomen denk, dan komt ook hout kappen en meubels maken in mij op. Kunnen we daar gelijk een lesje over duurzaamheid aan koppelen!

Boomschors blokken
Van de webwinkel 3vosjes kreeg ik een zak met hele mooie boomschors blokken. Het zijn echte houten blokken waarvan bij sommige blokken de schors aan een zijde nog zichtbaar is.

Aangezien bomen niet in keurige kubussen groeien, zijn alle blokken ook onregelmatig gevormd. De blokken zijn met de hand geschuurd, voelen zacht aan en hebben geen scherpe delen en hoeken. Voor kinderen is het heel leerzaam om zo te weten waar het hout vandaan komt.

De blokken zijn van het bekende merk Grimm’s. Voor 24,95 krijg je een netje met 15 verschillende blokken. De afmeting van de blokken is zo’n 6 tot 8 cm en het bestaat uit geschuurd elzen- en lindenhout.

Meubelmaker
Ik heb het playmobil erbij gepakt en er een echte werkplaats van gemaakt. De bomen zijn net gekapt en in stukken gezaagd. De werkmannen tillen de houtblokken in de jeep, rijden ermee naar de meubelmaker en laden daar het hout weer uit. In de meubelmaker worden er uiteindelijk mooie meubels van gemaakt.

Ik heb de wegen zelf gemaakt door witte stroken op zwart papier te plakken en deze te lamineren. Ik had nu de wegen los op de tafel liggen, maar je kunt ze het beste met wat kneedgum vastplakken.

Of je laat kinderen op de grond een weg maken, ook heel leuk! Als je geen playmobil hebt kun je ook grote gele zandbakauto’s gebruiken. Misschien hebben de kinderen nog wel andere leuke ideeën wat ze met de houtblokken kunnen doen. Iets bouwen bijvoorbeeld. Er zijn genoeg mogelijkheden!

Bekijk ook eens mijn spellenbundel ‘Spelenderwijs leren in de herfst‘ met meer leuke ideeën voor groep 2/3!

Van hout naar meubel

Van hout naar meubel Van hout naar meubelVan hout naar meubelVan hout naar meubel Van hout naar meubel

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie