Je bekijkt nu 5 redenen om te bakken met kinderen

5 redenen om te bakken met kinderen

Naast het lesgeven en ontwerpen van lessen is koken en bakken een grote hobby. Ik heb stapels met kookboeken en haal hier veel plezier uit. Ik merk dat kinderen dit ook super leuk vinden. Vorig jaar heb ik met de klas appelmoes en popcorn gemaakt. Het is heel simpel om te doen, maar de kinderen leren er zoveel van. In deze blog geef ik je 5 redenen om te bakken met kinderen.

Taal
Koken vergroot de taalvaardigheden op verschillende vlakken. Zo werk je aan de woordenschat doordat je bepaalde keukeninstrumenten (denk aan zeef, mengkom, garde) noemt. Je werkt aan begrijpend luisteren wanneer je het kind een opdracht geeft om bijvoorbeeld 200 gram bloem toe te voegen. Je werkt aan de mondelinge taalontwikkeling omdat je tussendoor over het bereiden van het recept en andere dingen praat. En wanneer een kind zelf al kan lezen oefent het ook met het begrijpend lezen van een recept.

Rekenen
Daarnaast werk je tijdens koken aan allerlei rekenskills. Denk maar aan het wegen met een weegschaal waarbij je uitrekent hoeveel gram je van een product nodig hebt. Of aan het afmeten van een inhoud, bijvoorbeeld een liter melk. Maar ook het tellen (aantal eieren) of het meten met een thee- of eetlepel komt aan bod. En wat dacht je van een ‘snufje’ zout.

Sociale vaardigheden
Samen met anderen koken en bakken is vaak gezellig. Je kunt kletsen over allerlei onderwerpen en intussen ben je bezig. Kinderen die vroeger veel met hun moeder (of vader) hebben gebakken weten dit vaak nu nog. Eerst samen koekjes bakken en daarna gezellig opeten met een kopje thee. Daarnaast leren kinderen sociale vaardigheden als ‘om de beurt iets doen’, ‘op elkaar wachten’ en ‘geduldig zijn’.

5 redenen om te bakken met kinderen

Fijne motoriek
Bakken is ook erg goed voor de fijne motoriek. Voordat de kinderen kunnen schrijven/lezen is het belangrijk dat de kinderen met twee handen tegelijkertijd oefeningen kunnen uitvoeren. Tijdens het bakken van koekjes kunnen de kinderen bijvoorbeeld kneedbewegingen maken. Maar ook het roeren en kloppen stimuleert de oog-hand coördinatie.

Lifeskills
De laatste reden en daar doe je het misschien niet eens voor, is dat kinderen leren om te koken en bakken. Ze leren belangrijke vaardigheden die ze later in hun leven weer zullen gebruiken. Mijn oma ‘verplichtte’ mijn vader vroeger om te leren koken, ook al was hij een jongen. Het is belangrijk dat elk kind in ieder geval een aantal belangrijke basismaaltijden kan maken. Ze zullen je er later dankbaar voor zijn.

Ik zal de komende tijd wat kook- en bakrecepten delen die leuk zijn om samen met de kinderen te maken. Nu het langzaamaan herfst gaat worden is het een goed idee om een keer appelmoes te gaan maken.

Of wat dacht je van deze heerlijke  koekjes. Deze zijn echt te lekker en kunnen niet mislukken!

Kook of bak jij weleens samen met kinderen? Welk recept vind je leuk om dan te maken?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie