Je bekijkt nu Aan de slag met de speeltafel

Aan de slag met de speeltafel

Steeds meer groepen hebben in de klas een speeltafel bij hun thema. Dit noem je ook wel ‘small world play’. Je bouwt de wereld in het klein na om er vervolgens mee te spelen. In deze blog vertel ik je er meer over aan de hand van mijn speeltafel rondom de dierentuin. Ik ben er echt enthousiast over!

Deze blog is geschreven in samenwerking met diermodel.

Hoe gebruik je de speeltafel?

In de inleiding vertelde ik het al een beetje. Op de speeltafel zijn scenario’s gemaakt (dit kunnen scènes uit het echte leven zijn, maar ook verhalen uit boeken) met kleine figuren en materialen. Je kunt echt van alles gebruiken.

Thema’s die uitgebeeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld een dinosauruswereld, de boerderij of een strand met zee. Maar eigenlijk kun je bij alle onderwerpen wel iets bedenken.

Wat leren de kinderen van een speeltafel?

Een speeltafel biedt heel veel mogelijkheden. Al spelend oefenen kinderen hun taalontwikkeling en woordenschat. Ze gebruiken zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en voorzetsels. Zeker als je met de kinderen meespeelt kun je dit stimuleren. Bijvoorbeeld ‘Ik zet de ijsbeer op de blauwe ijsschots’ of ‘het meisje leunt tegen het hek om de leeuw goed te kunnen zien’.

Kinderen kunnen experimenteren met materialen, oefenen hun ruimtelijk inzicht (vooral als ze zelf een speeltafel mogen inrichten), oefenen hun sociale vaardigheden tijdens het samenwerken, als ze naar elkaars ideeën moeten luisteren en compromissen moeten sluiten.

Wat ik ook een groot voordeel vind is dat kinderen op een veilige en eenvoudige manier bepaalde ervaringen en gebeurtenissen uit hun leven kunnen naspelen. Dit kan ze goed helpen bij het reguleren van hun emoties. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de tandarts of dokter of het overlijden van een dierbare.

Wat heb je nodig om met een speeltafel aan de slag te gaan?

Leuk dat je er ook mee wilt starten! Allereerst beslis je het onderwerp/thema van de speeltafel. Wil je een verhaal (bijvoorbeeld van een prentenboek) naspelen of een speeltafel rondom een bepaald thema uitwerken?

Vervolgens verzamel je alle materialen. Waarschijnlijk heb je best al wel wat spullen voorhanden. Kinderen vinden het heel leuk om hierbij betrokken te zijn. Zelf vind ik de dieren van Schleich echt super mooi en de moeite waard om in te investeren. Ze zijn namelijk heel realistisch en voelen fijn in de handen. Het zijn absoluut geen simpele plastic dieren.

Ik kreeg van de webshop diermodel deze prachtige dieren voor de dierentuin. Ze verkopen ook dieren voor andere thema’s, denk aan boerderijdieren, dino’s, zeedieren en nog veel meer! Vooral dus even een kijkje nemen als je op zoek bent.

Ik ben sinds kort een groot liefhebber van poppenhuispoppetjes. Ik gebruik ook weleens peg dolls, maar ik vind de poppetjes toch net wat aansprekender en realistischer.

Andere materialen die ik vaak gebruik zijn sensorische materialen als kikkererwten, spliterwten en linzen.

Vanaf welke leeftijd kun je starten?

Zodra kinderen de wereld om zich heen beter beginnen begrijpen of willen ontdekken zijn ze klaar voor small world play. Mijn dochter is nu bijna twee jaar en is steeds vaker in de ban van ‘doen alsof en rollenspel’. Ik maak regelmatig voor haar een bak met small world play, maar ik moet haar dan nog wel begeleiden. Het echte spelen lukt nog niet, het is vooral ontdekken van de materialen.

Deze dierentuin (met veel verschillende materialen) is dus voor haar nog te lastig, een bak met sensorisch materiaal is op dit moment veel leuker voor haar. Mijn advies is dus om het voor jonge kinderen eenvoudiger te houden en voor kleuters/schoolkinderen kun je het spel veel meer uitbreiden.

Hoekenwerk

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad en ik zou het leuk vinden om te horen als je ook met small world aan de slag bent gegaan!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie