Je bekijkt nu Review: Van wie is die auto?

Review: Van wie is die auto?

Vorige maand kreeg ik van uitgever Gottmer een klein kartonnen boekje door de bus, namelijk ‘Van wie is die auto?‘. Dit boekje is geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Philip Hopman (bekend van boer Boris) Het boekje is echt geschikt voor peuters. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Van wie is die auto?
Werk je met peuters of ben je zelf ouder van een peuter, dan ken je de serie ‘Van wie is…’ misschien al wel. In deze titel mogen de kinderen raden wie bij welk voertuig hoort. Van een raceauto, politieauto, begrafenisauto tot een ambulance – ze scheuren allemaal voorbij. De tractor ontbreekt uiteraard niet, en die kan natuurlijk alleen maar van Boer Boris zijn.

Het is een vrij eenvoudig boekje, maar voor peuters natuurlijk helemaal prima. Het is vooral geschikt voor kinderen die gek zijn op voertuigen of die er meer over willen weten. Op de linkerbladzijde staat het voertuig en de vraag, bijvoorbeeld: “van wie is die brandweerwagen?”. Op de rechterbladzijde staan steeds vier verschillende personages die ook een rol in het boek spelen. In het geval van de brandweerwagen staat er een werkman, oma, brandweerman en begrafenisondernemer. De kinderen kiezen het juiste personage bij het voertuig. Op de volgende twee pagina’s staat vervolgens een illustratie waarbij het voertuig en de chauffeur in ‘actie’ zijn.

Het is echt een boek dat de interactie tussen opvoeder en kind stimuleert. Zo kan het kind vertellen over het voertuig, wat weet hij al? Maar ook de opvoeder kan uitleg geven. Een brandweerwagen, politieauto of ambulance (en geen ziekenwagen!) zijn misschien al wel bekend. Maar heeft het kind al wel eens gehoord van een limousine of begrafenisauto?

Illustraties
Wanneer je de boeken van boer Boris regelmatig voorleest dan is het niet moeilijk om te zien wie dit boekje heeft geïllustreerd. Het zijn prachtige tekeningen die vrij gedetailleerd zijn.

Door het boekje samen te lezen breidt de lezer zijn woordenschat uit. Het is dus een boekje met ook een educatief doel. Wat ik dan wel jammer vind is dat de politieauto en ambulance niet herkenbaar zijn geïllustreerd. Wij als volwassenen zien wel dat het deze voertuigen zijn, maar ze zien er niet zo uit als wij ze in Nederland kennen.

Van wie is die auto?Van wie is die auto?

Hoe gebruik je het boekje
Ik denk dat het boekje door peuters met veel enthousiasme ontvangen zal worden. Het heeft als doel om verbanden te zoeken tussen het voertuig en de chauffeur.

  • Laat de peuter eerst zelf het boekje doorbladeren. Zo weet hij alvast wat er gaat komen, wat het minder spannend maakt.
  • Lees het boekje voor zoals het is bedoeld. Stel dus de vraag en laat het kind kiezen.
  • Laat het kind vertellen bij de grote ‘in actie’ illustraties.
  • Alleen de voertuigen worden in de tekst benoemd. Maar weet de peuter ook hoe de personages heten?
  • Speel een raadspelletje. Waar is de vrachtwagen? Laat het kind hier naar toe bladeren en het voertuig aanwijzen. Waar is de politieagent? Etc.

Kortom een leuk en leerzaam boekje voor peuters die gek zijn op voertuigen en er nog meer over willen weten!

Van wie is die auto?
Auteur: Joukje Akveld
Illustrator: Philip Hopman
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: €8,99

Klik hier om het boekje te bestellen.

Van wie is die auto?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie