Je bekijkt nu Een ruimtestation in de klas

Een ruimtestation in de klas

Een raketlancering, planeten, sterren en de maan. Dit zijn onderwerpen die voor kinderen erg interessant zijn. Ze zullen graag onderzoek willen doen. Maar het staat ook ver van de kinderen af. Hoe kun je er voor zorgen dat het thema toch betekenisvol kan zijn? In deze blog lees je tips hoe je een ruimtestation in de klas kunt maken.

Een ruimtestation

Door samen met de kinderen een ruimtestation op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van een ruimtestation.

Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Hoe begin je met het inrichten van een ruimtestation?

Op het schoolplein is een stuk afgezet met linten. Er ligt iets. Wat zou het zijn? Waar zou het vandaan komen? Moeten we iets doen? Na een gesprek komt de klas er samen achter dat dit zomaar eens een onderdeel van een spaceshuttle zou kunnen zijn. Wat nu? Kunnen we hier onderzoek naar doen?

Maak met de kinderen een lijst; wat willen we leren? Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet een spaceshuttle eruit?
  • Wat doet een astronaut?
  • Wat is er te zien in de ruimte?
  • Welke planeten zijn er?

Misschien is er een bezoek aan Space Expo of het Ruimtevaart Museum te regelen. Of misschien is het mogelijk dat iemand iets komt vertellen? Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek. Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn.

Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan bijvoorbeeld astronautenhelmen en planeten. In het themahoekpakket over het ruimtestation vind je allerlei posters die je voor de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen gaan aan de slag met het inrichten van het ruimtestation. In het pakket vind je allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. Ook kun je de naamborden gebruiken voor de verschillende ruimtes in de themahoek: ruimtestation, lanceercentrum, laboratorium, enzovoort.

De labels in het pakket zorgen ervoor dat alles netjes overzichtelijk blijft. Zo weten de kinderen precies wat er te vinden is in de themahoek.

In het pakket vind je ook activiteitenkaarten. Zo kunnen de kinderen al spelend aan de slag gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eigen vluchtplan opstellen. Er is ook een ‘checklist vertrek’. Zijn de astronauten wel klaar om op reis te gaan?

Tijdens de ruimtereis vinden verschillende missies plaats. De kinderen kunnen uit verschillende missies kiezen. Zo vindt er doelgericht spel plaats. Ze kunnen bijvoorbeeld de ruimte ontdekken en maanstenen bekijken. Klaar voor vertrek? 3, 2, 1, GO!

Wat vind je in het themahoekpakket?

  • naamborden + slinger
  • labels
  • rollenkaarten
  • formats voor het opstellen van een vluchtplan, het klaar maken voor de reis, het ontdekken van de ruimte, het bekijken en sorteren van de maanstenen
  • missie-kaarten

Klik hier voor het themahoekpakket rondom het ruimtestation.

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens de online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Wist je dat er veel meer materialen zijn over het heelal? Zoals veel verschillende leesteksten, posters, plusopdrachten en reken- en taalspellen?

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie