Je bekijkt nu Graphic novels; zijn ze geschikt voor in de klas?

Graphic novels; zijn ze geschikt voor in de klas?

Op mijn website heb ik al ontzettend veel gedeeld rondom leespromotie, maar vandaag wil ik het eens hebben over graphic novels. Dit is sinds een aantal jaren echt in opkomst. Eigenlijk is het een soort mix tussen een stripboek en leesboek.

In deze blog wil ik je wat meer vertellen over graphic novels. Wat vind ik ervan? En wat zijn geschikte graphic novels voor kinderen?

Het kan een boost zijn om het lezen weer leuk te vinden
Ik vind het prima als kinderen af en toe een stripboek lezen, het is zeker geen vervanger van een leesboek, maar als ze hiermee weer zin in lezen krijgen dan juich ik het alleen maar toe. Het lezen van een graphic novel is een next level. Het is een mooi opstapje naar een leesboek met alleen maar tekst.

Er komen steeds meer soorten graphic novels op de markt. Gelukkig maar, want het kan echt een redmiddel zijn voor kinderen die het lezen lastig of stom vinden. Wat maakt het dan zo aantrekkelijk?

De vaak grappige illustraties bieden ondersteuning bij het verhaal. Ze zijn betekenisvol en maken de lezer nieuwsgierig naar de rest van het verhaal.

Het verhaal wordt niet alleen leuker, maar ook duidelijker. Kinderen die moeite hebben met bepaalde woorden (op technisch lezen of woordenschat) begrijpen dankzij de illustraties toch de context en de grapjes in het verhaal.

Daarnaast lezen graphic novels gewoon vlotter als een gewoon leesboek en geeft het hen een competent gevoel.

Lees ook: De leukste boeken voor jongens. 

Graphic novels; zijn ze geschikt?

Maar let op!
Alleen graphic novels aanbieden is niet verstandig. Ze bevatten namelijk te weinig tekst om de gestelde leesdoelen te halen. Om goed te leren lezen moeten kinderen per jaar minimaal 25 boeken per jaar lezen.

Hoe hoger het AVI-niveau hoe dikker de boeken moeten zijn. Maar af en toe een graphic novel tussendoor lezen kan echt geen kwaad.

Het lezen van graphic novels is een heel mooi middel om de motivatie te vergroten, maar alleen graphic novels is dus geen goed idee. Dit geldt zeker voor in de klas. Thuis is dit wat minder belangrijker, het leesplezier staat dan uiteindelijk voorop!

Lees ook: tips om de leesmotivatie te vergroten bij zwakke lezers.

Voorbeelden van Graphic novels
Er zijn veel graphic novels te koop. Jammer genoeg zijn niet alle boeken geschikt voor christelijke scholen. De boeken die ik wel geschikt acht zijn:

De graphic novels over Silvester
‘Silvester en de bizarre verhuizing’ is het eerste deel in een spiksplinternieuwe graphic novel-serie met veel humor. Silvesters ouders besluiten te verhuizen van Burgerdam naar IJsselbroek. Maar Silvester denkt dat zijn ouders gek geworden zijn, hij wil echt niet weg uit de stad.

Samen met zijn beste vrienden Mick en Elvis en bedenkt hij een plan om de verhuizing tegen te houden. Er zijn al meerdere delen verschenen. Van bijna alle delen vind je een review op Klasvanjuflinda.nl

Dagboek van een modemeisje
De graphic novel ‘Dagboek van een modemeisje’ van Angie Spady is het grappige dagboek van Sofie, vol hilarische belevenissen.

Sofie is twaalf en af en toe een echte drama queen. Eén ding weet ze zeker: op een dag wordt ze een wereldberoemde modeontwerpster. Als ze nu maar geen last had van die vervelende school, haar soms gek geworden ouders, die irritante Miranda en haar gevoelens voor Josh.

En dan heeft ze het nog niet eens over haar broertje, die nota bene een stinkdier als huisdier heeft. In alle chaos kan Katie altijd rekenen op haar vriendin Lisa – en God, die vaak op verrassende wijze lijkt in te grijpen. Er zijn al meerdere delen verschenen.

Bas en Charlotte – Bruggers!
Bas de Lange en Charlotte Kleine zouden eigenlijk elkaars achternaam moeten hebben: Bas is extreem klein voor zijn leeftijd, en Charlotte veel te groot. In de brugklas van de middelbare school komen ze elkaar tegen.

Omdat Bas en Charlotte beiden een buitenbeentje zijn in hun nieuwe klas, worden ze als vanzelf naar elkaar toegetrokken. En dat levert soms hilarische situaties op, maar vooral een erg leuke vriendschap! Er zijn al meerdere delen verschenen.

Wat vind jij van graphic novels? Heb je ze in de klas?

Foto’s Shutterstock: meisje leest en jongen leest

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie