Je bekijkt nu Review: Het kinderboekwinkeltje

Review: Het kinderboekwinkeltje

Ken je de winkeltje-boeken van Marianne Busser en Ron Schröder? In september 2016 is er een nieuw boek uitgekomen: het Kinderboekwinkeltje. Het past weer helemaal in de serie, waarin eerder onder andere het Dierenwinkeltje en Kleurenwinkeltje uitkwamen.

Het verhaal
Tilly heeft een kinderboekwinkeltje, want ze is dol op lezen! Ze staat elke dag weer vrolijk op, om haar klanten in de winkel te helpen. Tom zoekt een billenboek voor zijn spreekbeurt en natuurlijk helpt Tilly hem. Regelmatig komen er grappige boektitels en onderwerpen langs waar kinderen van smullen: een meisje zoekt een potjesboek, een ander neemt de Poepfabriek mee en een opa is op zoek naar een moppenboek. Natuurlijk leest hij ook een paar moppen voor.

Kinderboekenweek
In de Kinderboekenweek is er groot feest, want er komen schrijvers op bezoek. Het leuke is, dat dit de echte Marianne Busser en Ron Schröder zijn. Zo is de werkelijkheid verweven met de fantasie in dit verhaal. Er komen verschillende moeilijke woorden in het boek voor. Zo gaat het over signeren en zie je ook wat dit is. De politie moet ook nog langskomen voor een ontsnapt dier uit de dierentuin. Gelukkig krijgt Tilly hulp van een dapper meisje. Zo kan ze aan het eind van de werkdag weer met een gerust hart uitpuffen thuis. Met een goed prentenboek, natuurlijk!

De illustraties
Ingrid ter Koele heeft weer prachtige illustraties getekend voor dit winkeltjes-boek. Wat dit boek zo speciaal maakt voor mij, is dat er veel herkenbare covers van verschillende prentenboeken te herkennen zijn. Zo zie je Kikker van Max Velthuijs, Nijntje van Dick Bruna en Gonnie en Gijsje. Ook
staan er veel covers van eigen boeken van Marianne Busser en Ron Schröder in. Onder andere ‘Blijf je bij me slapen?’, ‘Liselotje’ en de boeken over ‘Koning Bobbel’. Veel ouders en
leerkrachten die zelf van prentenboeken houden, zullen daarom erg genieten van de illustraties.

Review: Het kinderboekwinkeltjeReview: Het kinderboekwinkeltjeJe ziet dat Ingrid ter Koele realitstisch tekent, met veel grappige details. Zo heeft een meisje het mutsje van prinses Liselotje op haar hoofd en een ander kind de band van Koning Bobbel. Ook de plaatjes in het billenboek zien er erg komisch uit. En als extraatje heeft Ingrid tijdens het tekenen allemaal kleine boekenbeertjes in het boek verstopt. Wie lukt het om ze allemaal te vinden? Echt een heel mooi boek waar jonge kinderen ook voor de plaatjes nog eens en nog eens in bladeren. Wil je een leuke kleurplaat bij dit boek uitprinten? Klik dan hier.

In de klas
Op dit moment werken we over de politie in de klas. In dit boek kwam hij ook nog langs. Vonden ze natuurlijk heel spannend! Het boek boeide de kinderen van begin tot eind. Doordat het op rijm is geschreven, kun je bij een tweede of volgende keer ook de kinderen mee laten doen met rijmen. Dit gaat heel makkelijk en het bevordert hun taalgevoel!

De kinderen uit mijn groep 1 moesten erg lachen om de billen en poepfabriek. Natuurlijk net een onderwerp waar kinderen zelf ook grapjes over maken. Het boek gaat echter niet te ver door, het blijft leuk. Dat vind ik ook sterk aan de manier waarop het is geschreven. Een vlotte en gezellige schrijfstijl, met voorbeelden waar kinderen zich in herkennen. Misschien ga je een keer werken over kinderboeken of over de bibliotheek? Dit boek kun je zeker gebruiken!

Leesbevordering
Tenslotte denk ik dat het boek ook zeker is geschreven voor ouders en leerkrachten, ter bevordering van het kopen van echte boeken in kinderboekwinkels. Het is echt een ode aan de speciaalzaak die kinderboeken verkoopt. Ik ben weer weg van het nieuwste winkeltjes-boek. Het Kinderboekwinkeltje is een echte aanrader!

Het Kinderboekwinkeltje
Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustrator: Ingrid ter Koele
Uitgever: Moon
Prijs: €14,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Het kinderboekwinkeltje

 

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Geef een reactie