Je bekijkt nu Thema tuincentrum boeken beginnende lezers

Thema tuincentrum boeken beginnende lezers

Ga je binnenkort aan de slag met het thema lente, planten en bloemen of het tuincentrum? Het is voor de kinderen fijn als ze zelf ook de teksten kunnen lezen. Ik heb wat boeken bij het thema verzameld.

Tip: bekijk ook mijn spellenpakket over bloemen en planten.

Kom mee naar mijn tuin

Bijzonder mooi uitgevoerde verhalenbundel (avi start) met fullcolour foto’s met grappige tekeningetjes en tekst eromheen. Op dubbele pagina’s staan in totaal ruim dertig humorvolle verhaaltjes over tuinieren en spelen in de tuin. De makers gebruikten in korte zinnetjes uitsluitend eenlettergrepige woorden zonder hoofdletters.

Bekijk het boek bij bol.com.

Dat geld is voor mij

Omdat juf An in de grote vakantie op reis gaat, zoekt zij een tuinman of -vrouw. Jos en Roos willen de juf graag helpen, zeker als je er 200 euro voor krijgt. Door middel van drie proeven test de juf wie het best in tuinieren is.

De hoofdstukken beslaan elk ongeveer drie pagina’s. De tekst bestaat uit tekstblokken met korte, eenvoudige zinnen. Elke zin begint op een nieuwe regel, AVI-E3. Voorin staat op het schutblad met uitvouwbare flap een illustratie met daarin belangrijke/moeilijke woorden. Op de voor- en achterflap staan pictogrammen die uitgevouwen het verhaal ondersteunen.

Bekijk het boek bij bol.com.  

Wat zit er in de bloem?

Leesboekje over Ron en Roos die allebei een potje met een zaadje van een zonnebloem krijgen. Ze ontdekken dat deze pitjes ook voer voor dieren kunnen zijn. Allebei willen ze de grootste zonnebloem kweken, maar het duurt lang voordat hun zonnebloem groot is. Ondertussen kijken ze op de boerderij bij een paard en een klein veulentje. Wie krijgt de grootste zonnebloem?

De tekst is afgedrukt in een ruime lay-out, met een duidelijke, ruime, ronde letter en veel wit tussen de regels, AVI-M3. 

Bekijk het boek bij bol.com.

Kasper de tuinman

Kasper en Flip vinden het leuk om zelf plantjes te kweken. Met wat witte boontjes, een paar potten, wat potaarde, water en een beetje geduld krijgen ze mooie planten waar ook bonen aan groeien. Met die bonen kunnen ze een heerlijke maaltijd klaarmaken. Aan de hand van dit prentenboek kunnen kinderen leren zelf plantjes te kweken.

Bekijk het boek bij bol.com.

Kleine zaadjes worden groot

Een jongen, een meisje en een hond staan centraal in dit informatieve prentenboek. In het verhaal ontdekken ze wat zaden zijn, hoe ze zich verspreiden en wat ze nodig hebben om te groeien tot een plant of boom.

Als voorbeeld wordt gedurende zeven bladzijden de zonnebloem gevolgd, van zaad tot bloem. De korte teksten, in een groot lettertype gedrukt boven in de illustraties, zijn vooral geschikt om voor te lezen.

Bekijk het boek bij bol.com.

Van boer naar bord – groente

Wat voor groenten zijn er? Wat is oogsten? Kort wordt uitgelegd waar groenten, en in het bijzonder wortels vandaan komen en hoe ze hun weg vinden naar ons bord. Vervolgens wordt ingegaan op wortels voor wat betreft o.a. de groei, oogst, de verwerking in de fabriek en het vervoer naar de winkel. Tot slot worden enkele soorten groenten op een rijtje gezet.

Op elke pagina staat een tekst van zo’n vier korte zinnen in grote, schreefloze zwarte letters, met daarboven een grote kleurenfoto. Lastige woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achterin uitgelegd, zoals akkerbouw en telen.

Bekijk het boek bij bol.com.

Bloemen

Deze uitgave uit de reeks ‘Mini-informatie’* zoomt in op het thema bloemen. Kinderen leren bijvoorbeeld wat voor soorten bloemen er zijn en hoe ze insecten lokken. Het boek, iets groter dan A5-formaat, opent met een eenvoudige getekende illustratie waarmee het onderwerp wordt geïntroduceerd.

Hierna volgen aan allerlei thema’s die een pagina beslaan, zoals wilde bloemen, kweekbloemen, wat is een bloem, wat doet een bij, ontwikkeling van zaadje naar plant, de verkoop van bloemen en de Keukenhof. De informatieve tekst wordt ondersteund door kleurenfoto’s en is geschikt voor groep 3/4.

Bekijk het boek bij bol.com.

Ik ben benieuwd of jij nog leuke aanvullende boekentips hebt. Laat ze dan zeker weten in een reactie hieronder.

leesboeken thema de tuin

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie