Je bekijkt nu Het begint bij een zaadje

Het begint bij een zaadje

Van uitgever Christofoor kreeg ik een prachtig boek om bijvoorbeeld bij het thema lente, de boom of tuincentrum voor te lezen. Namelijk boek ‘Het begint met een zaadje‘. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Het begint bij een zaadje

De kaft is werkelijk prachtig. Heel rustig vormgegeven met een witte kaft, een sierlijke illustratie die doorloopt op de achterkant en gouden letters. Dat belooft wat!

Het verhaal is simpel, maar tegelijkertijd heel krachtig. Het gaat over een klein zaadje dat in de loop der tijd verandert in een prachtige esdoorn. Op de eerste bladzijde zie je het klein zaadje, vervolgens sla je de bladzijden om en begint het langzaam te groeien. Op elke linkerpagina staat een stukje tekst op rijm (het voelt heel poëtisch aan) en op de rechterpagina zie je een prachtige illustratie.

Hoe is het mogelijk
dat iets zo klein,
het begin van
zo’n grote boom kan zijn?

Na een aantal seizoenen is de boom gegroeid tot een machtige boom. Het verhaal verschuift dan naar de dieren die in en rondom de boom wonen. De vogels, maar ook de rupsen, kevers en eekhoorns.

Mooi vind ik ook het einde van het ‘verhaal’. De zaadjes van de eikenboom dwarrelen weer op de wind, op zoek naar een plekje, waar dit verhaal opnieuw begint!

De laatste pagina kun je helemaal uitklappen. Je vindt hier de hele tekst uit het boek helemaal uitgeschreven onder elkaar. Dit is heel handig als je bijvoorbeeld het verhaal door de kinderen wilt laten uitspelen en je de tekst wilt voorlezen. Ook vind je hier wat achtergrondinformatie met weetjes over de esdoorn.

In de klas

Dit boek is echt een educatief juweeltje om in de klas te gebruiken. Het is niet alleen prachtig vormgegeven, maar ook de tekst is fantastisch.

  • Je kunt dit boek goed gebruiken als introductie op een les over hoe een plantje/boom groeit. Vervolgens kun je met de kinderen bijvoorbeeld tuinkers zaaien.
  • Maak elke paar dagen een foto van het proces en maak hier een boek van waarin de kinderen teksten kunnen schrijven.
  • Je kunt ook kleine tomatenplantjes neerzetten en hier een rekenactiviteit aan koppelen door elke week te meten hoe hoog het plantje is en hoeveel cm het is gegroeid.
  • In het boek worden de omstandigheden dat het zaadje nodig heeft om te groeien niet beschreven. Teken op een groot vel papier een zaadje en laat de kinderen nadenken (of andere informatiebronnen gebruiken) wat het zaadje nodig heeft om te groeien. Denk aan zon, aarde, water etc.
  • Maak samen met de kinderen een wandeling en probeer zoveel mogelijk verschillende bladeren en zaden te verzamelen. Of ga op zoek naar de helikoptertjes van de esdoorn.
  • Hebben jullie een boom op het schoolplein? Maak dan elk seizoen een nieuwe foto en kijk hoe de boom door de tijd heen verandert.
  • Bekijk dit filmpje om te zien hoe het boek is geillustreerd.

Het begint met een zaadje
Schrijver: Laura Knowles
Illustrator: Jennie Webber
Uitgever: Christofoor
Prijs: €15,95

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie