Je bekijkt nu Prentenboeken tips voor mei

Prentenboeken tips voor mei

Er zijn weer een hoop leuke prentenboeken uitgekomen. In deze blog deel ik vier tips en een leuke winactie.

Alles gaat slapen want nu is het nacht
Als de hemel roze kleurt en de schemering over de boomtoppen valt, is het tijd om te gaan slapen. Maar een katje zwerft door de zomernacht, langs spiegelende meren en mistige velden. Daar zijn veulens, lammetjes en andere dieren die ook liever spelen dan slapen.

Marit Törnqvist maakte het prachtige prentenboek ‘Alles gaat slapen want nu is het nacht‘ van een wiegelliedje van Astrid Lindgren dat nooit eerder in boekvorm is verschenen. Elke bladzijde is net als een schilderijtje (verschillende landschappen met slapende dieren) en bevat een zin uit het liedje. Het geheel is heel dromerig om naar te kijken. Het katje is soms goed verstopt op de pagina’s, maar elke keer weer een leuke uitdaging om te vinden.

Wat rijmt er op stoep…?
De oma van Thomas wordt vandaag heel veel jaar. Hij bedenkt al lopend een gedicht voor haar. Hij oefent: ‘Hiep hoep hoera, lang zal ze leven…’

Maar, hé, wat ligt daar? Wat gaan we nu beleven? Wat rijmt er op stoep? Het is een tas vol snoep! De hond gaat ermee vandoor en snel rent Thomas erachter aan. Om de hoek ziet hij twee vrouwen staan. Ze beginnen meteen te gillen. Allebei hebben ze dikke vette… brillen!

Het verhaal gaat verder en elke keer denk je als lezer dat er nu toch echt ene vies grapje aankomt. Maar nee hoor! Al weet oma wel heel rare rijmwoorden te bedenken!

Wat rijmt er op stoep…?‘ is een hilarisch prentenboek dat de kinderen fantastisch zullen vinden. Maar houd er rekening mee dat ze na het voorlezen wel door de klas stuiteren! ;-)

In de tuin
Hebben jullie thuis een moestuin of ga je werken rondom het thema de tuin? Dan is ‘In de tuin‘ echt een heel mooie aanvulling. Het geeft namelijk in prachtige prenten weer hoe de tuin door de seizoenen heen veranderd.

Het meisje (bekend van het platenboek ‘Naar de markt‘.) laat vol trots de moestuin zien. Ze vertelt in eenvoudige en korte zinnen wat er allemaal in de moestuin te vinden is; de kas, de eerste krokussen in de lente, de groenteplantjes en nog veel meer.

Linksonder wordt de maand aangegeven. Zo zien de kinderen dat de moestuin gedurende het jaar steeds veranderd.

Met opa op avontuur
Opa is toe aan een middagdutje, maar Bram wil liever avonturen beleven. Gelukkig weet opa nog wel een ver land op zolder waar van alles te beleven valt. Met een optocht, een vliegreis en een storm op zee wordt het een spannende middag!

Het boek ‘Met opa op avontuur‘ is leuk om te gebruiken voor duolezen. De tekst bestaat namelijk uit dialogen in gekleurde letters. De zinnen die Bram zegt zijn blauw, de zinnen van opa zijn zwart en de zinnen van oma rood.

De illustraties zijn relatief eenvoudig. De personages zijn scherper afgebeeld dan de achtergrond. Het verhaal zelf is niet heel bijzonder. Wel kan het kinderen ideeën geven en het fantasiespel prikkelen. Het boek kan je gebruiken als aanknopingspunt voor bijvoorbeeld het spel in de klas.

Ik mag van de uitgever 2 exemplaren van ‘Met opa op avontuur’ weggeven. Wil je kans maken? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik maak maandag 10 juni 2019 de winnaars bekend.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Kim

  Oeh, dat lijkt mij heel gaaf om te winnen voor in mijn groep 3 :)
  Die houden van boeken.

 2. Anna

  Jaa wat leuk! Dol op lezen! Met mijn stage klas, Neefjes en oppaskindjes! Lijkt me heel leuk! ook voor de kindjes met TOS! Ik doe mee!

 3. Margreet

  Dat lijkt me superleuk! Voor in de klas, maar ook voor mijn eigen jongens. Die een hele leuke opa hebben! En nu maar duimen…?

 4. Joni Bosch

  Wat een leuk blog! Ik doe graag mee aan de win-actie? Erg leuk dat het prentenboek over een opa gaat, mijn opa zoekt namelijk iedere zondag de rommelmarkt voor mij (en de kinderen in mijn stageklas) af!

 5. Quinty Talboom

  Met opa op avontuur klinkt als wel een heel spannend boek. Echt iets voor de groep die na de vakantie naar groep 3 komt. Nu maar heel hard duimen….

 6. Samantha Klaassen

  Hoi Linda, het lijkt mij een super leuk boek om te winnen voor mijn eerste kleuterklas! Het lijkt mij een leuk verhaal om uit te spelen met de kinderen of om juist met de plussers mee aan de slag te gaan!

  1. Hester

   Die zou ik graag winnen. En niet alleen voor mijn klas. De opa van mijn dochter komt binnenkort thuis van 2 jaar vrijwilligerswerk in Afrika. Eindelijk kunnen ze samen op avontuur!

   1. Alien

    Lijkt mij erg leuk voor het thema vroeger en nu!!

 7. Susanne

  Mijn neefje heet Bram. Zou echt super tof zijn als hij dit boek samen met zijn moeder kan lezen. Wie weet stimuleert dit zijn leesgedrag

 8. Berdine

  Leuk! Voor de kids van mn klas! En stiekem ook een beetje voor onze Jelte en zn trotse opa, naar wie hij vernoemd is ☺

 9. Carola vogelaar

  Super leuk voor de kleuters van de montessorischool noordwijk?

   1. Carola

    O super leuk, daar zijn ze vast heeeeeel blij mee???? bedankt?

 10. Willie-Janne Kramer

  Met opa op avontuur zou ik heel graag willen winnen. Mijn kids gaan zelf bijna elke woensdagmiddag met hun opa op avontuur!!! Lijkt me super om dit boek aan ze te geven en kan ik het boek stiekem ook gebruiken om aan mijn eigen klas voor te lezen :-) #leukeactie #fingerscrossed

 11. L

  Wat een super leuk boek om cadeau te geven op mijn laatste stage dag! Een jaar gehad met veel downs en door mijn lieve mentor hebben we ons erdoorheen geworsteld. Dit zou ik haar graag gunnen!

  1. Evelien Wuyts

   Wat zijn dit weer goede en leuke boekentips! Zo’n toffe boekjes die thuishoren zowel in de klasbib als op de boekenplank bij mij thuis! En ééntje winnen, dat zou natuurlijk wel een super verrassing zijn!

Geef een reactie