Je bekijkt nu Review: Dat wordt smullen

Review: Dat wordt smullen

Het welbekende kat- en muisspel tussen een vos en een konijn. Dat is waar het boek ‘Dat wordt smullen’ over gaat. Tjibbe Veldkamp is er weer in geslaagd om een grappig prentenboek te schrijven. Nieuwsgierig? Lees dan vooral dit blog.

De inhoud
Op het bospad ligt een heerlijke wortel. Daar heeft Sjef het konijn wel zin in. Frits de vos ziet Sjef lopen en denkt: ‘Dat wordt smullen’. Echter loopt Sjef de wortel voorbij en Frits blijft hem volgen. Op het moment dat Frits wil toeslaan duikt Sjef een hol in om bijna onmiddellijk bij een ander hol weer tevoorschijn te komen met de wortel in zijn hand.

Ook de tweede dag vergaat het Frits net zo en hij snapt er niks van. Op de derde dag wordt het hem duidelijk dat Sjef niet alleen is, maar hulp krijgt van Sjaak het konijn. Frits laat zich niet op zijn kop zitten en schakelt hulp in van zijn broer Frats. Samen zijn ze de twee konijnen te slim af.

Maar niets is wat het lijkt, want de twee konijnen zijn niet voor één gat te vangen.

De illustraties
Net als in het boek ‘De lekkere lange agent’, heeft Gustav Dejert gezorgd voor schitterende illustraties. Ze zijn retro, maar ook heel fris en vrolijk door de gekozen kleuren. De afbeeldingen zijn paginavullend en sprekend. Ook zonder tekst zie je goed waar het verhaal over gaat.

In de praktijk
Ondanks het vrij eenvoudige verhaal, kun je er veel kanten mee op. Ik heb een aantal ideeën op een rijtje gezet.

  • Vraag aan de kinderen hoe zij denken dat Sjef zo snel aan de andere kant is gekomen.
  • Laat de kinderen een plan bedenken hoe zij Sjef te slim af kunnen zijn.
  • In het verhaal zie je het stappenplan van Sjef en Sjaak. Laat de kinderen ook een stappenplan uitwerken.
  • Laat de kinderen het aantal wortels en konijnen in dit boek tellen. Waarvan zijn er meer? Wat als ze allemaal een wortel willen, zijn er dan genoeg?
  • Laat de kinderen een eigen konijnengang tekenen. Of nog leuker laat ze er één knutselen.
  • Kunnen ze in de zandbak ook een tunnel maken?

Jouw kinderen zullen vast wel weten dat konijnen van wortels houden, maar hebben ze er zelf wel eens één gegeten? Lees het prentenboek voor terwijl de kinderen van een lekkere wortel genieten. Veel leesplezier!

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen

Dat wordt smullen
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Gustav Dejert
Uitgever: Gottmer
Prijs: €13,99

Dat wordt smullen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie