Je bekijkt nu Review: Meneer de Wind van Ciska Beens

Review: Meneer de Wind van Ciska Beens

We zijn alweer een paar weken hard aan het werk in de klas en het volgende seizoen ‘herfst’ komt al in zicht. Veel leerkrachten maken in die tijd gebruik van een thema rondom de herfst. Een boek dat hier perfect bij past is het boek ‘Meneer de Wind‘ van Ciska Beens.

De inhoud
Het boek ‘Meneer de Wind’ is een boek dat gaat over een klein meisje dat op verschillende manieren kennismaakt met de wind. Je ziet hem niet, maar hij is er altijd! Zo is de wind in je haren, werkt de wind mee aan het maken van stroom en het malen van graan, bouwt de wind mooie kunstwerken met wolken in de lucht, maakt ze 1 keer per jaar alle bomen bloot en kan er zelfs wind in je buik zitten.

De illustraties
De illustraties van het boek zijn erg kleurrijk en er is veel op te zien. De kinderen kijken hun ogen uit tijdens het verhaal en zien van alles op de plaatjes. De emoties blij, bang en verbaast zijn goed vormgegeven.

In de praktijk
Dit boek is goed in te zetten in de praktijk. Het is niet echt aan een thema gebonden omdat wind er altijd is. Praktijkvoorbeelden zijn:

  • Proefjes over de wind. De wind voelen, verschillende soorten winden, wat kan de wind voor zorgen?
  • Gesprekken over waar de wind vandaan komt en hoeveel winden er zijn.
  • De wind in verschillende seizoenen
  • Gesprekken over wind in je hoofd. Soms voel je wind in je hoofd. Hoe komt dat?
  • Koppeling met vliegen van vogels. Ze kunnen zweven op de wind. Kan jij dat ook?

Mijn mening
Ik vind het een erg mooi en grappig boek. De kinderen vonden het een fantastisch verhaal en hoorden het graag nog een keer. Er zitten grappige fragmenten in die herkenbaar zijn voor kinderen (en ook voor volwassenen) en dat maakt dat er leuke gesprekken ontstaan met kinderen over de wind.

Het is een boek dat je er snel even bij pakt en wat niet al te lang duurt. Omdat het boek niet al te veel tekst heeft, is het boek ook makkelijk door de kinderen zelf te lezen. Ook kan het boek leidend zijn in het onderzoeken van de wind met de klas. Al met al een echte aanrader!

Meneer de Wind
Schrijver: Ciska Beens
Illustrator: Ciska Beens
Uitgeverij: Palmslag
Prijs: €15,00

Klik hier om het boek te bestellen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie