Je bekijkt nu Review: Het kartonnen kasteel

Review: Het kartonnen kasteel

Je kent Benji Davies misschien wel van de bekende ‘Kleine walvis’ boeken. Hij heeft een nieuw prentenboek over vriendschap geïllustreerd, namelijk ‘Het kartonnen kasteel‘. In deze blog vertel ik je er meer over.

Het kartonnen kasteel
In het verhaal maak je kennis met Bart en Edo. Elke dag beklimmen ze de Suikerheuvel om met hun kartonnen dozen te spelen. Soms zijn ze koningen, soms astronauten, maar altijd zijn ze de beste vrienden.

Op een dag maken ze kennis met een andere dozensjouwer, het is Kai. Hij wil graag met de twee jongens meespelen. Ze spelen samen, maar soms voelt het vreemd zo met z’n drieën. Op een avond stampt Bart zijn kartonnen kasteel in elkaar, hij wil niet meer met Edo en Kai spelen. 

Op een dag staan Kai en Edo voor de deur, ze hebben een verrassing voor Bart gemaakt. Zou Bart nu weer mee willen spelen?

Review: Het kartonnen kasteelReview: Het kartonnen kasteel

Mijn mening
Ik vind het een prachtig boek om aan jonge kinderen voor te lezen. De illustraties zijn echt op de Davies stijl gemaakt, met mooie pasteltinten en niet al te veel drukte. De tekst voelt vrij poëtisch aan, er wordt erg beeldend beschreven.  “Maar dan op een maandag (het is kippenvelkoud) zien ze nog een dozensjouwer”.

Het zijn wel echte tongbrekers die je in het verhaal soms tegenkomt, dit maakt het erg grappig. Denk bijvoorbeeld aan supersonische rakettenblazer of glinsterende glittergriezel. De tekst bevat een paar lastige woorden, maar door de context zullen de meeste woorden wel begrepen worden.

Lees ook de review over De kleine walvis en De kleine walvis in de winter.

In de klas
Dit verhaal maakt het onderwerp ‘vriendschap’ goed bespreekbaar. Zeker wanneer er meerdere kinderen met elkaar bevriend zijn en hierdoor jaloersheid op kan treden. Na het voorlezen kun je het verhaal met de kinderen bespreken:

  • Waarom was Bart boos?
  • Wat zou jij gedaan hebben?
  • Hoe voelde Bart zich?
  • Heb jij je weleens net als Bart gevoeld?
  • Wat zou je kunnen doen?
  • Hoe maak je vrienden?
  • Hoe weet je of iemand een vriend is?

Kortom: een mooi, rustig prentenboek dat laat zien hoe echte vriendschap er uit ziet.

Het kartonnen kasteel
Schrijver: Linda Sarah
Illustrator: Benji Davies
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Prijs: €13,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Het kartonnen kasteel

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie