Buitenactiviteiten voor kinderen

Voor mijn gevoel spelen de kinderen niet zo veel meer buiten als tien of twintig jaar geleden. Wanneer ik bij ouders op huisbezoek ga en vraag wat hun kind het liefste doet dan hoor ik vaak het antwoord: “Computeren of spelletjes spelen op de tablet”. Ik vind dit jammer, want buitenspelen is hartstikke belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Ik merk dat veel ouders het lastig vinden om hun kind te stimuleren om buiten te spelen. Kinderen geven aan geen zin te hebben of beweren dat er buiten niets te doen is. Ik denk dat deze kinderen nog geen kennis hebben gemaakt met de mogelijkheden. Ik herinner van mezelf dat wij altijd buiten waren en dat er altijd wel wat te doen was. We verzonnen zelf spelletjes, bouwden hutten en zetten voor elkaar speurtochten uit. Ik ben opgegroeid aan een drukke weg, maar ook in onze buurt was er genoeg ruimte om buiten te spelen.

Nu het mooie weer er aankomt is het misschien een goed idee om als doel op te stellen om meer buitenactiviteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld 1x in de maand naar het bos, strand of ander natuurgebied. Hier hebben de kinderen de ruimte om te spelen en te ontdekken.

Er zijn zoveel leuke buitenactiviteiten voor kinderen te bedenken:

Schatzoeken (geocaching voor kinderen)
Kinderen vinden het maken van een wandeling vaak saai, maar je kunt het spannender maken door gericht ergens naar te zoeken. Over heel de wereld zijn er miljoenen chaches verstopt, die je door middel van een GPS of app op je telefoon kunt zoeken. Er is nu ook een website opgericht speciaal met caches voor kinderen. Zoek op de website geocachingkids  een cache bij jou in de buurt en voer de coördinaten in op je telefoon. De speurtocht begint nu naar het zoeken van de schat! Sommige caches zijn makkelijk te vinden, maar je kunt ook een cache uitkiezen waar de kinderen eerst een puzzel moeten oplossen. Super leuk om met elkaar te doen!

Lees ook mijn artikel over de 15 leukste buitenspeeltips voor jonge kinderen.

Beleef de natuur met OERRR
Een stap buiten de deur is een stap in OERRR. OERRR is buiten. Buiten waar je altijd iets beleeft en waar het avontuur naar je glimlacht. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 zelf de natuur laat ontdekken. Op de website vind je allerlei actuele activiteiten die georganiseerd worden, maar je kunt ook ideeën vinden voor activiteiten die je zelf als ouders kunt ondernemen.

Ga naar een speeltuin
In de herfst/winter zijn overdekte speeltuinen ideaal, maar in de lente/zomer is het heerlijk om naar een speeltuin in de buitenlucht te gaan. Kinderen kunnen zich uren vermaken en het is hartstikke goed voor de grove motoriek. Door heel Nederland zijn verschillende speeltuinen.

Maak in de achtertuin een modderkeuken
Sommige ouders vertellen hun kinderen dat ze niet in de zandbak mogen. Dit snap ik nooit zo goed, want kinderen moeten vrij kunnen spelen en ontdekken. Op Pinterest kom ik vaak plaatjes tegen van ‘mudkitchens‘. Trek kinderen oude kleding aan en laat ze heerlijk met modder, zand, water en andere materialen in de tuin spelen.

Door kinderen te inspireren en door hen te laten ervaren dat buitenspelen ontzettend leuk is zullen ze je erom smeken om weer op pad te mogen!

Als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Volg me dan op Bloglovin.

Heb jij nog tips voor leuke buitenactiviteiten voor kinderen?

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie