8 leuke spellen voor tijdens het buitenspelen

Het is alweer eind mei en de laatste weken van het schooljaar zijn in zicht. Ik merk dat ‘mijn’ groep 2 leerlingen niet meer voldoende uitdaging hebben aan het standaard kleuterspeelgoed. Ze zijn echt toe aan nieuwe spellen en materialen. Eigenlijk merken we dat dit elk jaar gebeurt en ik weet zeker dat meer kleuterleerkrachten hiermee te maken hebben. In dit artikel geef ik je tips zodat de kinderen zich buiten weer goed kunnen vermaken.

Touwtje springen
Wij hebben een aantal springtouwen in de schuur gelegd, zodat kinderen kunnen oefenen met touwtje springen. In de praktijk zijn dit vooral de meisjes. Ze vinden dit ontzettend leuk om te doen en worden er ook steeds beter in. Soms draai ik met het touw en spring ik samen met een kind. Ook kun je een lang springtouw gebruiken, zodat de kinderen leren inspringen. Hierbij kun je leuke liedjes aanleren.

Elastieken
Vroeger deed ik het ook met vriendinnen op school: elastieken. Mijn collega heeft een elastiek meegebracht en dit aan de kinderen geleerd. Wel echt weer een spel voor meisjes. Wij moesten wel echt weer even nadenken hoe het ook al weer ging. Dit filmpje laat zien hoe ik het vroeger heb geleerd. Wij deden alleen niet ‘wijder’, maar ‘hoger’.

Knikkeren
Bij ons op school wordt er vanaf ongeveer groep 3/4 begonnen met knikkeren, maar we zien nu dat groep 2 leerlingen er ook al mee beginnen. Wat heel belangrijk is, is dat je hier vanaf het begin al duidelijke afspraken over maakt. Wat zijn de regels en wat mag wel en niet. Bij ons doen ze bijvoorbeeld met ‘voetje tik’, dat betekent dat ze bij het opgooien er met de voet tegen aan mogen tikken. Ik heb dit vroeger nooit zo geleerd. Bij ons is de afspraak dat de kleuters alleen voor het plezier mogen knikkeren, dus niet ‘met winnen’.

Ook leuk! 3 redenen waarom buitenspelen belangrijk is.

Voetballen
Er zijn een hoop jongens die het geweldig vinden om te voetballen. Ze leren de regels vooral van het buitenspelen op straat. Ook hier zijn afspraken over gemaakt. Zo weten ze op welk stuk ze van het plein mogen voetballen, zodat er geen ongelukken gebeuren. Hier houden ze zich keurig aan.

Lummeltje
Er zijn ontzettend veel leuke balspelen, die je aan kinderen kunt leren. Pas heb ik met een hele groep kinderen lummeltje gespeeld. Ze vonden het in het begin heel lastig om in een kring te blijven staan, maar dit gaat nu steeds beter. Jonge kinderen zijn toch geneigd om allemaal tegelijkertijd achter de bal aan te gaan. Ik heb één keer lummeltje met tik gedaan, maar ik merk dat dit nog te lastig is voor ze. Vooral ook wanneer groep 1 kinderen meespelen, ze raken dan overenthousiast en hierdoor botsen ze eerder tegen elkaar op.

Trefbal
Vorige week kregen de kinderen hockeyles van een gastmeester en hierbij speelden we ook trefbal. Dit vonden ze ontzettend leuk en kun je natuurlijk ook goed uitvoeren op het schoolplein. De kinderen werden verdeeld in twee teams en probeerden elkaar af te gooien.  Wij speelden dit spel met meerdere ballen. Bij elk afgegooide tegenspeler mochten ze een pylon omzetten, wanneer het team drie pylonen om had waren zij de winnaar.

Stoepkrijt
Kinderen kunnen zich erg goed vermaken met stoepkrijt. Je kunt ze vrij laten tekenen, maar je kunt er ook opdrachten aan koppelen.

Voetje van de vloer
Ik speelde vroeger vaak voetje van de vloer. Er was dan één tikker en die moest proberen om een ander te tikken. Zodra je niet op de vloer stond kon je niet getikt worden. Je moest dus snel op het klimrek hangen, op de schommel zitten, van de glijbaan gaan of als je echt niks anders kon bereiken op je billen gaan ‘liggen’. Dit spel wil ik binnenkort de kinderen aanleren.

Op zoek naar nog meer leuke ideeën om het buitenonderwijs vorm te geven? Lees dan eens mijn review over de buitenspeelmap. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Fj

  Dag, wat kinderen ook erg leuk vinden, met water en kwasten verven op de tegels. Water in een emmertje kwast erin succes verzekerd.

 2. Wendy van Breukelen

  Hoi Linda,
  Ken je ook het spel ‘moeder hoe laat is het?’
  Deze wordt ook wel anders genoemd.
  Leerlingen lopen achter de moeder aan en vragen hoe laat het is. Als de moeder bedtijd roept mag ze de leerlingen tikken.
  Een ander leuk spel voor oudere kinderen is iemand is ‘m, niemand is ‘m.
  Wat ook nog leuk is is schatten opgraven uit de zandbak, wij gebruiken daar de bekende houten blokken uit de blokkenhoek voor.
  Groetjes Wendy

 3. peter te riele

  Het is interessant om het spel niet alleen als ‘leuk’ te zien, maar ook educatief. Mooi vertrekpunt om het educatiever te maken. Bijv. van competitief naar coöperatief, of van onveilig naar veilig, of van ‘maar wat doen’ naar tactisch.

 4. sanne

  Bij mij op stage doen ze tegenwoordig zakdoekje leggen met een bal ipv zakdoek. Vanmiddag deed ineens de hele klas mee. Ook erg leuk

Geef een reactie