Je bekijkt nu Boekentip: Kun jij dit?

Boekentip: Kun jij dit?

Een boek dat gaat over dieren, vriendschap, vertrouwen, doorzettingsvermogen en het ontdekken van je talenten. In het boek ‘Kun jij dit?‘ komt dit allemaal voorbij. In deze blog vertel ik je meer over dit geweldige prentenboek.

De inhoud
Het boek gaat over Siem de schildpad. Siem wil graag met de andere dieren spelen. Wanneer hij bij de andere dieren komt, lachen ze hem uit omdat hij bepaalde dingen niet kan die de andere dieren wel kunnen.

Siem wordt daar erg verdrietig van. Wanneer hij verdrietig weggaat, komt hij zijn vriend Kasper de muis tegen. Kasper doet er alles aan om Siem weer op te vrolijken en met hem te kijken naar de dingen die hij wel kan. Uiteindelijk blijkt dat Siem iets heel bijzonders kan, dat de andere dieren niet kunnen.

De illustraties
Dit prentenboek bestaat uit mooie, duidelijke illustraties. Ze zijn erg kleurrijk en mooi vormgegeven. Bewegingen en uitspraken worden goed verbeeld en ook de emoties van de dieren zijn herkenbaar. De achtergronden zijn erg rustig. Deze zijn wit of een rustig landschap.

Boekentip: Kun jij dit?

In de praktijk en mijn mening
Dit prentenboek is een boek waarin veel thema’s worden besproken. Zoals ik hierboven al beschreef gaat het boek over dieren, vriendschap, vertrouwen, doorzettingsvermogen en het ontdekken van je talenten. Dit maakt dat het boek erg geschikt is voor kinderen op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Wij werken op school met de Kanjertraining en ik kon dit boek daar heel goed bij inzetten. De kinderen konden zo goed verwoorden welke kleur petten de dieren op hadden gezet. In de praktijk is het mooi om een gesprek met de kinderen te voeren over talenten. Waar ben je goed in? Wat vind je moeilijk? En is het erg als je iets niet kan?

Lees ook eens de review over het boek ‘De muis en de muur‘.

Wat erg leuk is voor jonge kinderen is dat Kasper vraagt welke dingen Siem kan. Zo vraagt hij: ‘Kun jij omrollen als een krokodil?’ of ‘Kun jij je uitschudden als een natte hond?’. Deze vragen nodigden de kinderen uit om ook eens te proberen of ze dat konden. Hierdoor werd er ook een bewegingsactiviteit aan het boek gekoppeld.

De kinderen waren dus niet alleen aan het luisteren naar het verhaal, maar kwamen ook in beweging. Dit is een boek dat in het onderwijs erg goed gebruikt kan worden tot ongeveer groep 4 of 5.

Kun jij dit?
Auteurs: Annemarie Muysert-Baars & Roger Klaassen
Illustrator: Roger Klaassen
Uitgeverij: Levendig Uitgever
Prijs: € 14.95

Klik hier om het boek te bestellen.

Boekentip: Kun jij dit?

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie