Je bekijkt nu Hoe verf je peg dolls?

Hoe verf je peg dolls?

Afgelopen jaar heb ik de leuke peg dolls ontdekt, vanaf dat moment maak ik bij elk thema een aantal bijpassende poppetjes. Peg dolls zijn houten kegelpoppetjes die je naar eigen inzicht op verschillende manieren kunt aankleden. In dit blog zal ik (Joni) uitleggen hoe ik te werk ga bij het maken van peg dolls. Hoe verf je peg dolls?

Dit is een gastblog van Joni. Je kunt haar op Instagram volgen onder @jufjoni_.

Wat heb je nodig?

Bij het maken van peg dolls heb je een aantal dingen nodig. Zoals ik al eerder schreef kun je de peg dolls op verschillende manieren aankleden, ik doe dit vooral door ze te beschilderen. 

Hiervoor gebruik ik de volgende spullen:

 • Peg dolls, deze zijn te krijgen op verschillende plekken. De action heeft ze laatst in het assortiment opgenomen, maar bij de winkels bij mij in de buurt zijn ze daar vaak uitverkocht. AliExpress verkoopt ze ook in vele vormen en maten en daarnaast is het zeker de moeite waard om eens langs te gaan bij een lokale hobbywinkel. 
 • Acrylverf, zelf gebruik ik de verf van de action. Dit is een box met 16 kleuren in kleinere tubes, je kunt ze al voor €3,99 aanschaffen. Deze verf droogt snel op en veel kleuren zijn goed dekkend. De lichtere kleuren hebben soms een extra laagje nodig maar dat is verder geen probleem. Ik zou deze zeker aanraden! Tip van Linda: de acrylverf van Amsterdam vind ik juist heel fijn.
 • Penselen, dunne penselen zijn erg handig wanneer je kleine details wilt aanbrengen.
 • Een bordje, voor het mengen van de verf. 
 • Een potlood en gum. 
 • Een bakje water en keukenrol, om de penselen tussendoor schoon te maken wanneer je een andere kleur wilt gebruiken.
 • Een dunne watervaste stift, deze gebruik ik om kleine details aan te brengen over de verf, bijvoorbeeld de pupillen van de ogen. Let hierbij op dat er altijd een ondergrond van verf onder de plek zit waar je de stift wilt aanbrengen. Wanneer je met de stift direct op het hout tekent, kan dit uitlopen en zorgen voor vlekken. 

Peg dolls in de klas

Peg dolls kun je op verschillende plekken in de klas gebruiken. Vooral wanneer je thematisch werkt in de klas vind ik deze poppetjes een mooie aanvulling voor in de hoeken.

Ik zet ze vooral in op de verteltafel, maar ze zijn natuurlijk ook mooi te gebruiken wanneer je een poppenhuis in de klas hebt. Daarnaast zet ik de iets grotere peg dolls (van ongeveer 10 cm) ook in wanneer kinderen in de bouwhoek spelen. 

Lees ook: Aan de slag met de speeltafel

Inspiratie

Voordat je een peg doll gaat maken, moet je natuurlijk eerst inspiratie opdoen! Ik haal mijn ideeën vooral uit prentenboeken, hierin zijn vaak leuke personages opgenomen die je makkelijk kunt namaken.

Bijvoorbeeld uit boeken zoals: Boer Boris, Woeste Willem, Joris puzzelt een dino etc. Daarnaast kun je voor de nodige inspiratie natuurlijk altijd op Pinterest terecht en op Etsy zijn vaak ook foto’s te vinden van mooie peg dolls. 

Hoe verf je peg dolls?

Als je alle benodigde spullen en ideeën hebt verzameld, kun je aan de slag. Ik doorloop normaal gezien de volgende stappen: 

Stap 1:
Teken met het potlood globaal hoe je peg doll eruit gaat zien. Gaat er iets mis? Geen probleem! Met je gum kun je dit namelijk gewoon uitvegen. 

Stap 2:
Verf de eerste laag en laat dit opdrogen, dit is de basis van de peg doll. Wanneer dit niet helemaal dekkend is, verf er dan nog een laagje overheen. 

Stap 3: 
Voeg details toe op het lijf met een andere kleur en laat dit steeds opdrogen. 

Stap 4: 
Wanneer het lijf helemaal af is begin ik met het hoofd. Wanneer de peg doll een menselijk figuur is, dan verf ik allereerst het haar en beschilder ik eventueel een hoofddekspel hierover wanneer het haar droog is.

Tip: een hoofddeksel kan ook worden genaaid van vilt, dit doe ik dan als de hele peg doll af is.  

Stap 5:
Wanneer de haren en het hoofddeksel zijn opgedroogd schilder ik het gezicht. Hierbij gebruik ik voor de ogen witte verf en maak ik met een dunne watervaste stift de pupillen (dit kan natuurlijk ook gewoon met zwarte verf). Even laten drogen… en dan is je peg doll af! 

Tip: als de peg doll helemaal af is kun je nog een laagje vernis aanbrengen over de verf, zo blijft het poppetje nog langer mooi!

Aan de slag

Hopelijk heb je nu een beetje een idee hoe je een peg doll kunt maken! Wil je nog een duidelijk stappenplan? Hierin kun je zien hoe je van een blanco peg doll een sneeuwpop of kerstman kunt maken. 

Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter. 

Welke peg doll mag volgens jou niet in de collectie ontbreken? Of welke peg doll zou jij graag nog willen maken? Ik hoor het graag! 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Willy Bakker

  Wat leuke inspireerde site.
  Dank je!

 2. Hetty

  Wat een leuke site, heel hartelijke bedankt voor de goede adviezen!
  Ik ben er blij mee!
  Hartelijke groet,
  Hetty.

Geef een reactie