Je bekijkt nu Dit leren kinderen van het spelen met lego

Dit leren kinderen van het spelen met lego

De kinderen in mijn klas genieten ervan om met de lego te spelen. Bij ons is dit een wisselend onderdeel van de hoeken. Wij hebben vooral veel legoblokken en poppetjes waarmee de kinderen hun eigen bouwwerken kunnen creëren.

Terwijl ze spelen leren de kinderen ontzettend veel van lego. In deze blog leg ik uit waarom lego valt onder educatief speelgoed.

Fijne motoriek
Jonge kinderen beginnen met duplo, omdat de stenen groter zijn. Wanneer de kinderen wat ouder worden kunnen ze aan de slag met lego. Het is best een gepriegel en uitdaging om de steentjes op elkaar te klikken.

Dit is dus een leuk lesje in de fijne motoriek. Wanneer de kinderen dit goed kunnen biedt dit voordelen voor het leren schrijven.

Creativiteit
De kinderen bouwen meestal de mooiste bouwwerken van lego. Ze denken na over een ontwerp en het stimuleert hun verbeeldingskracht en fantasie. Ook worden ze er ontzettend creatief van. 
Ik ben zeker ook een voorstander van iets nabouwen vanaf een instructie, maar door veel los lego (vooral bouwblokken in allerlei vormen en kleuren) toe te voegen maken de kinderen toch sneller hun eigen bouwwerken.

Door verschillende sets toe te voegen kunnen ze de materialen met elkaar combineren. Het is wat mij betreft niet nodig om de losse sets apart van elkaar te bewaren. Het is veel leuker als ze uit al het materiaal kunnen kiezen. En daarbij het gaat toch snel weer door elkaar.

Tip: schaf een legodoos met allerlei onderdelen aan, zodat je een goede startbasis hebt. Daarnaast is het belangrijk om grondplaten te hebben waarop gebouwd kan worden.

Probleemoplossend vermogen
Lego kan voor behoorlijk wat strijd zorgen; de stukjes klikken niet op elkaar, er is een onderdeel kwijt of iemand anders heeft net het stukje dat jij wilde hebben.

Hierdoor leren de kinderen oplossingen bedenken voor hun probleem en werken ze aan sociale vaardigheden als geduld hebben, doorzettingsvermogen en samendelen.

Met het bouwen van huizen zie ik het ook altijd weer terug komen. Er wordt een muur gebouwd en de stenen worden rechts boven elkaar geklikt, maar hierdoor vallen de muren natuurlijk snel om.

Ik daag de kinderen dan uit om te bedenken hoe een muur stevig gebouwd kan worden en wijs ze op de bakstenen muur in de klas. Door trial en error leren de kinderen ontzettend veel!

Lees ook: dit leren de kinderen van spelen met een speelgoedkeukentje.

Dit leren kinderen van het spelen met lego

Spelontwikkeling
Sommige kinderen vinden het vooral leuk om te bouwen. Voor hen is dat ‘spelen’ met lego en dat is helemaal prima. Maar er zijn ook genoeg kinderen die de poppetjes gebruiken en er een verhaal omheen verzinnen.

Lego stimuleert hierdoor de spelontwikkeling, maar biedt ook kansen voor de taalontwikkeling. En wanneer kinderen samen spelen dan bevordert het ook nog het samenspelen.

Het is ook leuk om wat thema-sets te kopen. Stel je werkt over de ruimtevaart, dan kun je een raket toevoegen. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld een maanlanding bouwen.

Met een autoset kunnen ze misschien wel een maanauto creëren. Ook zou je wat Lego Friends kunnen toevoegen, dit biedt ook weer nieuwe mogelijkheden.

Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

Volgen van instructies
Voor veel kinderen is het nabouwen met behulp van een stappenplan nog best pittig. Ze moeten van 2d naar 3d werken en dat vergt ruimtelijk inzicht. Door hier veel mee te oefenen kunnen de kinderen zichzelf hierin trainen. In het begin is het wel handig als er een begeleider bij is die wat op weg kan helpen.

Bij het opvolgen van de instructies komt ook weer veel taal aan bod. Denk maar aan “Pak drie blauwe blokken” of “Pak twee wielen”. De kinderen leren aanwijzingen van een instructie op te volgen. Ook allerlei rekenbegrippen komen aan bod, denk aan de kleuren, vormen, maten en voorzetsels.

Kortom: het spelen met lego is zo gek nog niet! Kinderen leren er ontzettend veel van op het gebied van de fijne motoriek, taal-, reken-, spel- en sociaal-emotionele ontwikkeling! Tijd dus om lego in de klas te zetten. Het is leuk voor alle kinderen van de basisschool.

Ik ben benieuwd, mogen de kinderen uit jouw klas spelen met lego?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie