Deel 3: muziek- en beweegactiviteiten bij thema Ridders en Jonkvrouwen

Paardrijden, toernooien, op jacht gaan … ridders hadden een druk bestaan. Als je met het thema ridders en jonkvrouwen werkt, is het bedenken van muziek- en beweegactiviteiten een van de leukste dingen. Wat je precies kunt doen met muziek en beweging, lees je in deze laatste blog.

Luik 1: Rijke leeromgeving
Luik 2 Taal en rekenen
Luik 3 Muziek en beweging

Muziek
Bij dit thema heb ik een aantal liedjes bedacht, die je de kinderen kunt aanleren. Deze liedjes zie je hieronder. Ook vond ik een aantal leuke liedjes op internet. Daar zal ik naar linken.

Lied: Ridder bij de haard – Wijs: Slaap kindje slaap
Ri-dder bij de haard
Daar buiten loopt z’n paard
Daar binnen bra-ndt een vuurtje
Daar zit de ridder een uurtje
Ridder met z’n zwaard
Zit lekker bij de haard!

Lied: Zullen we samen – Wijs: Zullen we samen bizon jagen?
Zullen we samen paardje rijden
Zullen we samen rijden gaan?
Door de bossen
Door de velden
Ridder (of: jonkvrouw/ vijand) gezien?
Tel tot 10!

Links naar leuke ridderliedjes
De hit bij dit thema was toch wel ‘Ridder Martijn en ridder Koen‘. Hoe vaak we dit thema ook doen bij de kleuters, elke keer blijft dit liedje populair! Wat de kinderen in onze groep ook een leuk nummer vonden? Mét grappige animatie bekijk je  hier: Ronnie de ridder!

Verder kan ik je het filmpje van Ridder Rik aanraden. Je komt direct in de Middeleeuwse sferen met dit stoere gezongen liedje. Ook beschikbaar in een meezingversie.

Over Ridder Florian zijn meerdere prentenboeken en dit Florian-liedje is dus ook een aanrader als je het boek hebt voorgelezen.

Bewegen op muziek
Ridders en jonkvrouwen hielden regelmatig een feest op het kasteel. Daarbij werd gezongen en ook gedanst. Bij dit thema kun je dus heel goed bewegen op muziek/dansen.

Zoek bijvoorbeeld een klassiek dansnummer uit en laat de kinderen ook in tweetallen door de ridderzaal (gymzaal) dansen. Het leukst is natuurlijk als een ridder en een jonkvrouw samen dansen!

Geluiden
Wat hoor je op het kasteel? Gehinnik van een paard, hoorngeschal? In deze link naar mijn Dropbox vind je leuke (paarden)geluiden en liedjes die je kunt gebruiken om je thema verder aan te kleden.

Bewegen in de gymzaal
De gymles kan ook helemaal aangepast worden aan het thema. Zo had ik een bestaande les veranderd.  Hieronder zie je het spel ‘Diamantroof’ wat we speelden. In plaats van diamanten, roofden de ridders goudstukken.

Let goed op, want de bewakers kunnen je tikken. Op de stoelen waren wachtplaatsen. Zo leerden de kinderen om de beurt spelen.

Hieronder zie je een ingezoomd plaatje van ‘Lopen over bergpassen’. Ridders gingen allerlei gevaren tegemoet. Ook moesten ze vaak over greppels springen. Wie durft dat ook? Natuurlijk deden de jonkvrouwen ook gewoon mee!

Nadat de ridders over de bergpas waren, klommen ze richting het kasteel. Nu moesten ze opletten, want er was een diepe kloof om overheen te gaan. Kozen ze voor de plek waar de kloof breed was, of gingen ze voor veilig – de plek waar de kloof smal was-?

Daarna hopten ze van steen naar steen (hoepels) en gingen weer verder op hun gevaarlijke tocht!

Evenwicht
Voordat een ridder op een echt toernooi kon vechten, moest hij goed zijn evenwicht leren bewaren. Daar oefenden we ook mee, kijk maar hieronder. En wie het nog lastig vond? Die werd bijgestaan door een sterke ‘ridderhand’.

Buitenspel
Ook buiten hebben we genoten van dit mooie thema. Tip: neem wat verkleedkleding, zwaarden en stokpaarden van de themahoek mee naar buiten. Zo bedenken de kinderen steeds weer nieuw spel.

Buiten is meer ruimte, dus kunnen de paarden heerlijk draven en natuurlijk kun je ook ringsteken (zie blog 1).

Sneeuwridder
Dit jaar viel de eerste sneeuw toen wij over dit thema werkten. Daarom bouwden we met de hele klas een sneeuwridder. Met een harnas en een helm werd hij aangekleed. Een zwaard kon ook niet ontbreken. Zie hier de klassikale trots: Ronnie de Sneeuwridder.

Foto’s
Een laatste tip: maak heel veel foto’s bij dit thema. Je kunt ze later afdrukken en in een klassikaal fotoboek stoppen. Leuk voor de leeshoek!

Veel plezier met het prachtige thema Ridders en Jonkvrouwen!

BewarenBewarenBewarenBewaren

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Geef een reactie