Je bekijkt nu Hoe ontdek je met kinderen de natuur?

Hoe ontdek je met kinderen de natuur?

Al eerder schreef ik over waarom buitenspelen belangrijk is en deelde ik allerlei leuke buitenactiviteiten. Maar wat nu als je als ouder helemaal niet zo weg bent van de natuur?

Of als je er zelf weinig van af weet? Deze blog is dan voor jou, ik geef je namelijk 5 tips om op een eenvoudige manier met de natuur aan de slag te gaan.

Hoe ontdek je met kinderen de natuur?

Maak een natuurvriendelijke achtertuin
Stel je hebt in de omgeving geen bossen of heide waar je samen met de kinderen naar toe kunt gaan. Misschien heb je wel een (kleine) achtertuin waar je iets mee kan. Door wat simpele aanpassingen te doen kun je al een hoop vogels en/of insecten aantrekken.

Belangrijk is dan wel dat je wat planten en bloemen in de tuin hebt staan. De vlinderstruik is bijvoorbeeld heel leuk als je vlinders wil aantrekken.

Aan de schuur of schutting kun je heel makkelijk een nestkastje monteren en misschien kun je in een hoekje van de tuin nog wel een insectenhotel kwijt. In de winter kun je een pindaketting voor vogels ophangen of een bakje water neerzetten. Zo kun je met een paar kleine aanpassingen veel dieren trekken.

Ontdek de omgeving
Op internet vind je veel informatie over natuurgebieden en andere evenementen bij jou in de buurt. De app of website van Natuurmonumenten is hiervoor ontzettend handig. Kijk ook eens op de kaart, is er ergens in de buurt een bos of meer?

Of onderzoek of er in de buurt een boerderij zit die je kunt bezoeken. Meestal hebben ze wel een kleine landwinkel of een tuin waar je bloemen mag plukken.

Op de website van Wildplukwijzer.nl kun je kijken waar je bosbessen, vliesbessen, kastanjes of andere vruchten kunt plukken.

Hoe ontdek je met kinderen de natuur? Door een natuurvriendelijke achtertuin, de buurt samen te verkennen of door schat te zoeken. Lees snel verder! Verdiep je in de natuur
Een kind wordt nieuwsgierig naar de natuur als de ouder ook meer erover wil en kan vertellen. Leer samen met het kind door vragen over de natuur te bedenken.

Maak een natuurschriftje waar je deze vragen en antwoorden in schrijft of investeer in een natuurpakket. Tijdens een wandeling kun je samen foto’s maken van dieren/bomen en deze thuis opzoeken. Hierdoor leren kinderen onbewust heel veel van de natuur.

Investeer ook in fijne natuurboeken, ze zijn heerlijk om door te bladeren en geven antwoord op een hoop vragen. Denk bijvoorbeeld aan ‘De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen‘ of ‘De insectendetective’. Een aantal vragen die je samen met je kind zou kunnen onderzoeken zijn:

  • Waarom verkleuren de bladeren in de herfst?
  • Hoe groeien bloemen?
  • Hoe ziet een mierennest eruit?
  • Hoe wordt een rups een vlinder?
  • Hoe wordt een kikkervisje een kikker?
  • Waarom graaft een worm gangen onder de grond?

Ga schatzoeken
Door middel van geocatching komen kinderen op een hele ongedwongen manier met de natuur in aanraking. Zoek op de website geocachingkids een cache bij jou in de buurt en voer de coördinaten in op je telefoon.

De speurtocht begint nu naar het zoeken van de schat! Sommige caches zijn makkelijk te vinden, maar je kunt ook een cache uitkiezen waar de kinderen eerst een puzzel moeten oplossen. Super leuk om met elkaar te doen!

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben benieuwd hoe jij de natuur met kinderen ontdekt!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie