Je bekijkt nu Boekentips voor kinderen die niet van lezen houden

Boekentips voor kinderen die niet van lezen houden

Je kunt als leerkracht of ouder nog zo enthousiast zijn over lezen, maar dit betekent niet automatisch dat de kinderen dit ook zijn. Er zijn altijd kinderen die het lezen echt niet leuk vinden.

Wat zijn boekentips voor kinderen die niet van lezen houden? Ik vroeg het op Facebook en jullie reageerden massaal! In deze blog een aantal tips.

Kinderen motiveren tot lezen
Uit onderzoek blijkt dat voor jongens minder gemotiveerd zijn om te lezen. In deze blog geef ik een aantal tips om jongens aan het lezen te krijgen. Deze tips gelden natuurlijk ook voor meiden.

Dwing een kind nooit tot lezen, regel rolmodellen, sluit aan bij de belevingswereld, accepteer het als een kind een boek niet leuk vindt en beloon eventueel voor het lezen.

Zorg er ook voor dat je leuke activiteiten rondom het lezen aanbiedt. Dus niet elke dag een half uur stillezen, maar ook op een creatieve manier met lezen en boeken bezig zijn.

Wij gebruiken op school mijn bundel vol met leespromotie ideeën.

Lees ook: zo vergroot je de leesmotivatie bij zwakke lezers. 

Boekentips voor kinderen die niet van lezen houden
Wat zijn nu echte aanraders? Met welk boek of boekenserie heb je een kind tot lezen gekregen? Het duurt soms heel lang voordat je eindelijk het juiste boek in handen hebt.

Zo had ik een leerling dat het lezen heel lastig vond; hierdoor was het lezen ook niet leuk. Ik liet hem lezen met behulp van een luisterboek en na een paar hoofdstukken vond hij het boek zo spannend dat hij het alleen wilde proberen. Luisterboeken of meeleesboeken kunnen dus echt een heel goed hulpmiddel zijn.

Wat ik zelf ook heel fijn vind is een serie. Voor beginnende lezers zijn de boekjes over juf Fiep en Vos en Haas echt een aanrader. De leesboekjes van Arend van Dam zijn ook heel leuk en vooral heel interessant. Ze zijn trouwens ook geschikt voor kinderen in groep 4.

Wat zijn volgens jullie echte aanraders?
Ik heb een aantal titels op een rij gezet. Ik hoop dat met onderstaande boeken je een kind wel aan het lezen krijgt.

De serie over De waanzinnige boomhut met … verdiepingen
De waanzinnige boomhut is de woning van de schrijver Andy en de tekenaar Terry. De hut heeft ontelbaar veel verdiepingen, de een nog gekker dan de andere. Zo is er een verdieping met een botsautobaan, eentje met een skate-ramp, eentje met een moddergevechten arena, en weer andere waar een antizwaartekrachtkamer is, of een ijssalon, of een ongelooflijk ingewikkeld labyrint.

Ronja de roversdochter
In deze prachtige klassieker van Astrid Lindgren sluit Ronja, de dochter van roverhoofdman Mattis, vrienschap met Birk, de zoon van rover Borka. Terwijl hun vaders elkaars aartsvijanden zijn en ruzie met elkaar maken, gaan Ronja en Birk samen op avontuur in het bos.

De serie over Koen Kampioen
Dit is een bekende serie over voetbal die vooral jongens erg zal aanspreken. Er zijn al veel delen op verschillende avi-niveaus verschenen. Echt een aanrader!Boekentips voor kinderen die niet van lezen houden

De Grijzer Jager
De Grijze Jager-serie van John Flanagan, een wereldwijd succes, bestond oorspronkelijk uit twintig korte verhalen. John schreef ze om zijn zoon Michael aan het lezen te krijgen en om hem te laten zien dat lezen leuk kan zijn en dat helden niet altijd groot en gespierd hoeven te zijn.

Sinds die tijd is er nogal wat gebeurd met de serie: de boeken worden inmiddels in meer dan twintig landen uitgegeven en John leest nu de verhalen voor aan zijn kleinkinderen.

De serie over Spiekke en Sproet
Spekkie en Sproet gaan naar de bruiloft van Spekkies nicht. Het feest wordt gehouden op een groot schip dat vele wereldzeeën heeft bevaren, en er lopen mensen uit alle hoeken van de wereld rond.

De bruid draagt een kostbare tiara, met diamantjes erop. Maar ineens is de tiara verdwenen! Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, maar het schip is enorm, en alle gangen zien er hetzelfde uit…

De serie over Julius Zebra
Julius Zebra – Rollebollen met de Romeinen van Gary Northfield, het eerste deel van de Julius Zebra-serie, is grappig, spannend en informatief, met zwart-wit illustraties en allerlei weetjes over het Romeinse Rijk.

De jonge en eigenwijze zebra Julius wordt samen met zijn vriendje Cornelius, een wrattenzwijn, door soldaten ontvoerd en naar Rome gebracht. Daar moet hij al vechtend zijn hachje redden in de gevaarlijkste arena aller tijden: het Colosseum!

Hele erge Ellie en nare Nellie
Wat is de verschrikkelijkste tweeling van het land? Dat is de tweeling Smit. Erge Ellie en nare Nellie. Niet te geloven zo gemeen als die twee zijn. Ze slaan en schoppen, ze krabben en bijten. Loop je op straat met een zak vol snoep?

Blijf uit hun buurt. Doe je een boodschap voor je moeder en heb je geld bij je? Verstop het goed, want voor je het weet grijpen ze je en pakken het af! Erge Ellie en nare Nellie. Gevreesd bij de kinderen in het dorp waar ze wonen…maar geliefd bij tienduizenden jonge lezers!

De serie over Mees Kees
Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen van groep 4/5 moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag!

Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen.

Heb je zelf nog goede boekentips voor kinderen die niet van lezen houden? Laat ze dan hieronder in een reactie achter!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Hanneke Maurer

  Heb in mijn groep 8 (SBO) het “Ministerie van oplossingen” voorgelezen.
  Bij het kerstkado kozen 8 van mijn 16 leerlingen dit boek als kado.
  En wilden ze deel 2 ook graag. En of ik deel 2 dan ook wilde voorlezen. Op mijn reactie dat het dan misschien niet meer spannend zou zijn, reageerde een jongen met ; maar ik wil ‘m jou zo graag horen voorlezen!
  #smelt?
  Voorlezen blijft een geweldige manier om leerlingen te motiveren.
  Vriendelijke groet, Hanneke Maurer

 2. Celine Venhorst

  Hoi Linda!
  Voor kids tussen 6-9 jaar … de boeken van Jozua Douglas over Ridder Wout en Rik. Boeken met humor!
  Ben begonnen om er ‘s avonds in voor te lezen. Na enkele hoofdstukken wilde zoonlief van 7 er nog lang zelf in verder lezen!

  1. Dorien

   Toen mijn zus en ik jong waren, vroeg mijn moeder aan mij of ik nog een leuk boek wist voor mijn zusje. Zij wilde alleen maar stripboeken lezen namelijk. Ik raadde het boek Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard aan. Dat had net mijn leraar aan mijn klas voorgelezen en ik vond het een geweldig boek. Mijn zus vond het ook super en is sindsdien verslingerd aan lezen.
   Verder heb ik ook als kind gesmuld van de boeken over de Kleine Kapitein en andere boeken van Paul Biegel.

Geef een reactie