Je bekijkt nu 5 Tips voor afwisselend rekenonderwijs

5 Tips voor afwisselend rekenonderwijs

Vooral in de eerste helft van groep 3 kun je het rekenonderwijs heel spelenderwijs en op verschillende manieren aanbieden. In deze blog geef ik 5 tips voor afwisselend rekenonderwijs.

1. Gebruik routines

Binnen het kleuteronderwijs wordt veel gebruik gemaakt van routines. Vanaf groep 3 stoppen veel leerkrachten hiermee, terwijl dit een goede houvast kan zijn.

Een routine is een betekenisvolle, terugkerende activiteit die door de leerkracht ingezet kan worden om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dit wordt vooral gedaan door middel van interactie met handpoppen. Elke rekenroutine heeft een eigen handpop. Bijvoorbeeld: De verzamelkabouter, Timon Tijd, Willy Weeg of Nol de meetmol. Lees ook mijn blog met een beschrijving van een aantal rekenroutines.

2. Voeg spellen toe

Uiteraard kunnen goede rekenspellen in groep 3 niet ontbreken. Er zijn heel veel spellen die je kant-en-klaar kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan Hali Gali, Rummicub, een dartbord of sjoelbak. In deze blog geef ik een overzicht van spellen die je in groep 3/4 eigenlijk wel in de klas moet hebben.

Daarnaast kan je ook veel spellen op internet vinden. Tip zoek ook eens op engelstalige termen in Pinterest. Voor de laatste maanden in groep 3 heb ik ook een rekenpellen pakket gemaakt.

5 Tips voor afwisselend rekenonderwijs

3. Lees prentenboeken

Wist je dat er heel veel leuke prentenboeken zijn die je kunt inzetten als introductie op een rekenles? Prof. dr. Marja van den Heuvel-Panhuizen heeft hier onderzoek naar gedaan en het blijkt dat kinderen die een voorleesprogramma met gewone prentenboeken volgden 22% meer vooruitgang boekten op de rekenontwikkeling dan andere kleuters. Ik schreef er een blog over met tips voor rekenprentenboeken.

4. Zet het rekencircuit in

Door het rekencircuit in te zetten kan je ook heel goed afwisseling in de activiteiten bieden. Van te voren bedenk je welke doelen je gaat oefenen en hier pas je het rekencircuit op aan. Hoe je dit kunt doen lees je in mijn blog over de voordelen van het rekencircuit.

5. Ga naar buiten

Het automatiseren van lesstof kun je ook prima buiten doen. Joy begon hiermee vanwege een klas met heel veel jongens en weinig ruimte. Haar ervaring kun je in deze blog over rennend rekenen lezen. Je kent vast ook wel de Facebookpagina van Doevrijdag. Zij geven ook allerlei leuke tips en ideeën om het onderwijs buiten vorm te geven. Niet alleen rekenen, maar ook andere vakgebieden.

Dit waren mijn tips voor afwisselend rekenonderwijs. Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat dan zeker hieronder een reactie achter.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie