Je bekijkt nu Natuur: tuinkers zaaien

Natuur: tuinkers zaaien

De komende weken deel ik elke dag een opdracht rondom taal, rekenen of wereldorientatie waar de kinderen thuis mee aan de slag kunnen gaan. Vandaag een activiteit rondom natuur – van zaadje tot plant. De kinderen gaan tuinkers zaaien!

Hoe groeit een zaadje?

Weten de kinderen hoe een plant groeit? Wat heeft een plant eigenlijk nodig om te groeien? Er zijn veel (prenten)boeken over bloemen en planten. Ik heb mijn favorieten voor beginnende lezers in deze blog gezet.

Tuinkers zaaien

De kinderen weten vast wel dat een plant water nodig heeft om te groeien. Maar zou licht ook nog van invloed kunnen zijn? De kinderen gaan tuinkers zaaien en gaan onderzoeken wat het verschil is tussen tuinkers die in het donker groeit en tuinkers die in het licht groeit.

Je hebt nodig:

  • twee bakjes
  • beker
  • watten
  • tuinkerszaadjes
  • water

Vul de bakjes met watten. Besproei ze met een beetje water, zodat ze goed vochtig (maar niet doorweekt) zijn. Leg in elk bakje ongeveer tien zaadjes. Zet de bakjes bij het raam. Bedek een bakje met de beker, zodat er geen licht bij de tuinkerszaadjes kan komen.

Het experiment

Elke dag worden de zaadjes bekeken. Is er al wat veranderd? De kinderen zorgen ervoor dat de watjes vochtig blijven. Aan het einde van de week kunnen de kinderen een conclusie trekken. Elke dag tekenen ze wat ze zien.

Waarschijnlijk is de tuinkers onder de beker langer, omdat die tuinkers alle energie heeft gebruikt om op zoek te gaan naar zonlicht. Maar hij ziet er niet mooi uit qua kleur. De tuinkers die wel zonlicht heeft gekregen is mooi groen.

Na het experiment kan de tuinkers worden opgegeten. Bijvoorbeeld op een boterham met wat kruidenboter.

Op zoek naar meer opdrachten?

In mijn webshop vind je allerlei spellen voor taal en rekenen, maar ook themapakketten. Al mijn producten zijn nu tijdelijk te koop met 15% korting. Als leerkracht kun je je al voorbereiden op nieuwe thema’s, maar hopelijk kun je het ook thuis gebruiken!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie